-----------------------------------
mak
09 Apr 2010 14:32


-----------------------------------
Eu am folosit si oculare pe 2" pe C8, cel mai mare fiind un WO SWAN de 40mm. Se vedea bine si aveam cam acelasi camp cu reducator/corector + Panoptic 24. Nu am sesizat vreo vignetare, chiar daca iesirea din C8 e de 38mm, iar ocularul de 40mm are stop de camp de 46,5mm. Cum ziceam mai sus, am ramas la 1,25" pentru ca ocularele pe 2" duc backfocus-ul intr-o zona mai nefavorabila.

Si eu m-am gandit la Alan Gee II, dar facand doar observatii vizuale, mi s-a parut mai comod cel de la Celestron, pentru ca pe parcursul unei seri de observatii fac deseori si observatii planetare si deep-sky si mi se pare mai usor de montat si demontat.

Diferenta dintre r/c si fara r/c nu o sa te dea pe spate. Se vede cel mai pregnant cu un Plossl de 32mm si catre marginea campului. In cazul Panoptic 24mm, diferenta  e si mai mica, Panopticul corectand mai bine marginea campului.
Oricum, coma la SC e cam la acelasi nivel ca la un newtonian f/6.

Nu stiu cum e cu 3D-ul la M42. Cred ca o sa vezi totusi o diferenta cu SC-ul data de apertura. Ochiul vede mai multe detalii cand imaginea e mai luminoasa si cu acelasi contrast. De rezolutie nu mai amintesc ca e evident. La SC mai apare si factorul atmosfera, mai ales daca vorbim de C11. Ar fi interesant daca ar face cineva un grafic MTF intre un SC de 8 sa zicem si un refractor acromat de 5". 

Cum am scris si pe un alt topic, atentie la C11 ASGT. Ar fi bine daca ai avea ocazia sa vezi C11-le in realitate inainte sa-l cumperi, mai ales varianta CPC. E destul de "baban".
Despre "mirror shift" si "flop" cred ca sunt mai importante la astrofoto. La vizual, din punctul meu de vedere, nu sunt o problema si sesizabile doar daca le cauti.

Pana sa fac aerisirile in spate, dura uneori si vreo doua ore pana se aclimatiza complet. Acum, intr-o ora se aclimatizeaza complet, iar curentii de la secundara dispar dupa vreo 45min daca diferenta de temperatura e de vreo 15-20°C. Cel mai rau e toamna tarziu, cand temperatura scade constant pe parcursul serii si telescopul e complet fara ventilatie.

Cu capa de roua, nu e foarte grav. Am patit-o toamna de vreo doua ori, dar se rezolva destul de repede cu un uscator de par la 12V. Sigur, poti sa iei si un sistem anti-roua, dar din punctul meu de vedere sunt prea multe fire si prea putin curent in baterie  :lol: .

Poti sa citesti si "Telescope Optics" de Rutten si van Venrooij si cartile lui Robert Piekiel despre SCT. Sunt o gramada de informatii folositoare pe care nu le gasesti nicaieri altundeva.