-----------------------------------
Mircea Pteancu
11 Apr 2010 22:42


-----------------------------------
Salut
doar pentru completare doresc sa adaug ca printr-un bun telescop de 130mm se pot vedea  multe din ''spectacolele'' Sistemului Solar.Venus este un obiect drag mie,am acumulat numeroase observatii,fazele sale se vad excelent.La Mercur de asemenea se vad fazele fara probleme.Pe Marte se vad formatiunile mari de relief,calotele polare.Despre Jupiter nu vorbesc decat ca la mariri ''mari'', desi nu vezi satelitii galileeni ca discuri dar vezi si ca nu sunt stele.La Saturn am vazut pana acum trei sau patru sateliti plus inelul cu diviziunea Cassini -''floare la ureche'' plus benzi atmosferice.Uranus a prezentat intradevar un disc minuscul,fara detalii,dar clar disc,si ce culoare...Cu Neptun nu m-am intalnit inca iar Pluto nici nu voi avea onoarea decat ,poate,cu Newtonul mai mare de 245mm.Iar Luna,ce rasfat,ce detalii!Soarele a devenit cam zgarcit dar oricum nu-i specialitatea mea.Telescopul care mi-a aratat toate acestea este chiar mai mic,avand 125mm diametru F/7.
Despre monturi,hm,ce sa zic.Montura ecuatoriala,am folosit una pentru scurt timp,cateva luni,dizloca totul in jurul ei.Daca pana acum nu ai avut usi,pereti si mobilier zgariat,cu montura ecuatoriala ai castigat,vei avea de acum incolo.Montura Dobson este un caz particular de montura azimutala,iar montura azimutala, foarte potrivita pentru un telescop de 130mm F/5,poate fi pusa pe trepied reglabil.
Cam pe cand amatorul cu ecuatoriala mobila a reglat montura pe pol ca sa poata observa la mariri de peste 100x, fara sa injure ca birjarii,cel cu montura Dobson sau azimutala face prima pauza de cafea :) 
Mircea