-----------------------------------
Teo
15 Apr 2010 11:04

Montura Dobson
-----------------------------------
Multumesc ! Este totusi o montura Dobson. Am realizat-o astfel deoarece detineam o bucata de teava groasa in boxa din subsolul blocului. Dupa ce am analizat-o am decis ca ar fi buna pentru acest tip de montura.
Am privit prin telescop, caci nu mai aveam rabdare. Colimarea am facut-o clasic, ochiometric ( privind prin tubul port-ocular ) prisma sa se afle in centrul oglinzii principale iar ochiul meu in centrul prismei ). Astfel, sumar colimat am privit pe geam, ziua, spre blocurile si antenele situate in fata la o distanta de aprox. 100 metri. La un grosisment de 74 X se vedeau foarte clar. ( cu ocularul de 10 mm Super (Kellner )). Am mers apoi cu ocularul de 6 mm (tot Kellner ) si imaginea antenelor si balcoanelor din fata mea, s-a pastrat in continuare surprinzator de clara ( deci la 123 X ).
Focala oglinzii mele este de 740 mm, dimetrul de 203mm.
Bineinteles ca testul de foc, va fi cel efectuat la final, dupa o colimare atenta, bine efectuata si acesta il voi face pe cer.
Deocamdata sunt bucuros de faptul ca terestru se vede clar.
Acum lucrez inca la partea mecanica.
Pe masura ce avansez, voi posta noi imagini si bineinteles, la final, si mult-asteptatele fotografii luate prin el, eventual poate reusesc sa fac si un filmulet la Luna.  Recent mi-am achizitionat si un laptop si o camera web mai buna , asa ca voi incerca sa ies cu el afara si sa conectez camera web la ocular. O sa vad si aici ce adaptor voi face. Cu aceste sisteme simple, sper sa obtin niste imagini cat de cat imbucuratoare.
Numai bine si cer senin ! ( Caci la Bucuresti a fost cam innorat in ultimele zile ).