-----------------------------------
Teo
17 Apr 2010 11:50

Colimare
-----------------------------------
Salut Danto ! Reglarea oglinzii secundare am realizat-o foarte simplu. ( De fapt este o prisma prinsa int-un cadru metalic ). Am aliniat ochiometric componentele apoi privind prin tubul port-ocular am indoit cu mana usor ( cativa milimetri ) suportul ( piciorul ) prismei pana cand imaginea ei a venit cat de cat in centrul oglinzii principale . Apoi am posinilitatea de a roti foarte fin prisma in plan orizontal ( ea este situata pe un ax ) pana cand una din laturile ei este paralela cu oglinda principoala iar cealalta cu intrarea in tubul port-ocular. Reglajelel celelalte le fac din ajustarea celor 3 suruburi ale oglinzii principale. Combinand toate aceste miscari, urmaresc, ca privind prin tubul port-ocular sa vad imaginea prismei, aceasta sa se vada perfect in centrul oglinzii principale iar in centrul prismei sa se vada perfect ochiul meu.
Am facut si un mic desen ca sa vedeti despre ce e vorba. Sigur asta nu este o focusare foarte precisa. Ar trebui macar sa am marcat centrul oglinzii principale cu un punct sau o mica pata, cum am vazut la telescoapele mari ale americanilor, dar nu vreau sa stric oglinda si sa o patez. Cea mai precisa colimare se face cu LASER sin acte am citit pe aici pe forum.
Daca e nevoie de explicatii suplimentare, voi face si un scurt filmulet.