-----------------------------------
Dan Vasiliu
23 Apr 2010 22:41


-----------------------------------
M-am jucat un pic cu optica coronografului. Am remarcat ca reglajul "in axa" a elementelor optice permite ceva abateri. In fond eclipsa produsa de instrument nu este musai sa fie in centrul imaginii. Poate fi mai la dreapta sau mai la stanga. Toata treaba este sa ai in f"" imaginea obiectivului. Este importanta si alegerea diafragmei. Mai mica ca imaginea obiectivului produsa pe diafragma D dar nu mai mica decat imaginea virtuala a bazei conului (ca sa se vada coroana solara). 

Vestea proasta este ca va rebui sa refac conurile. Pe refractor scrie (conform foto) focala F=910 mm. In specificatiile tehnice spune F=900 mm. Ei bine eu m-am luat dupa ce scrie pe refractor. N-a fost sa fie  :cry:  Asta e. Mai fac un set. Daca cineva doreste sa faca un coronograf si are obiectivul cu focala de 910 mm (reali nu  scris pe eticheta) am disponibil un set de 5 conuri cu filet M3.  :wink:  setul costa ... 0 Lei + transport. Mai fac zilele urmatoare niste teste si va tin la curent. Oferta va fi valabila dupa ce fac testele !

Apropo' Am inteles idea cu discul obturator excentric. Nu ma prind ce face zona alba cu gradatii  :roll: