-----------------------------------
Mircea Pteancu
28 Apr 2010 21:32


-----------------------------------
achy1978
te inteleg oarecum,desigur ca Barlow-ul meu ''home-made'' 3x nu se compara cu tele-extenderul tau Meade dar au in comun o marire ...cam maricica.Asa ca eu ce fac este sa folosesc 3x mai ales cu ocularele medii sau lungi care altminteri nu te trec dincolo de 100x.Dar ce frumos este sa ai mariri de 120x sau 150x cu oculare cu lentile de 20-25mm diametru!
Aseara,27 Aprilie,am observat si Luna cu micul meu dobsonian de 125mm F/7,cu prea multe grosismente ca sa le pot mentiona.Un mic si interesant experiment a fost ''Luna in borcan'' la care am folosit ocularul Kellner Zeiss militar de 22mm cu lentila Barlow ''home-made'' de 3x pentru o marire de 117x.Luna fiind Luna Plina,rezultatul a fost ca intre limbul ei si diafragma de camp ramaneau doar 1.5-2 minute de arc,tot restul campului vizual fiind umplut de Lady Luna!Mie mi-a placut,incervati si voi.
Datorita paclei din atmosfera,a norilor subtiri,Luna a avut tot timpul observatiei halou.Iar in jurul orei 22:30 ,pentru un sfert de ora ,dimensiunea haloului a crescut la un diametru de 2.5-3 grade si de jur-imprejurul haloului am vazut un curcubeu selenar.
Iar la 22:50 un avion a traversat campul vizual cand il observam pe Saturn apoi a trecut pe la Vest de discul lunar.Asa ca m-am pregatit si am privit prin telescop cu un ocular de camp larg  cum dara de condens a travesat discul lunar;si asta a fost interesant si dinamic,desi vai,complet inutil pentru stiinta,dar nu prea am avut remuscari.
Mircea