-----------------------------------
Erwin
29 Apr 2010 01:18


-----------------------------------
Am observat Luna cu ocularul Hyperion de 8+inel=6mm (150x) și cu ocularul Hyp.de 24mm (37,5x), precum și prin noul căutător asamblat de probă, împreună cu ocularele de 40mm Meade (cred că este un kelner, are un dublet și încă o lentilă simplă), ocazie cu care am constatat că ocularul Plossl făcut de mine are focala ceva mai lungă și vignetare din cauza montajului improvizat într-un tub de film, dar imaginea Lunii a fost clară. Cel mai bine s-au văzut detalii prin refractorul mare, cu ocularul de 24, numeroase cratere mici strălucitoare pe marginea mărilor brăzdate de crăpături și material ejectat. Terminatorul, foarte aproape de marginea discului lunar arăta ca o margine zdrențuită, am observat și o formațiune ca un vârf de munte izolat pe marginea unui crater. Prin ocularul de 6mm nu s-au văzut bine detaliile, suprafața fiind foarte luminoasă și făcând pupila să se contracte prea mult. 

Am mai observat Saturn la care am văzut unul sau 2 sateliți, umbra inelelor și o vagă dungă atmosferică pe una din emisfere. 

Am avut și doi curioși, doi tineri care au fost impresionați de Lună și de instrument. Le-am zis că Luna se află la aproximativ 340.000 Km și unul a zis că nici nu știe să numere atât...  :lol: