-----------------------------------
Erwin
30 Apr 2010 01:26


-----------------------------------
În sfărșit am asamblat de probă un căutător folosind un obiectiv de copiator vechi 60x340, un cilindru de copiator de 60mm și un focuser din plastic. Mai trebuie să fac la strung bucșe de adaptare a celulei ca să o pot colima (acum am pus un inel din cauciuc), adaptarea celulei la focuser sau un focuser dedicat, mai bun și cu tubul portocular mai lung. Cel din plastic nu este prea grozav, cu cremalieră, eventual îl voi ajusta pe ici pe colo. Am fixat tubul pe șina refractorului mare folosind un cuplaj din plastic pentru țevi, de la 60mm la 1 țol, am pus un dop găurit și fixat pe șină cu un șurub și piuliță pătrată. Abia astăzi am vopsit tubul pe dinăuntru, ieri la prima ședință de probe lumina parazită a afectat mult imaginea, mai ales la Lună. Am folosit oculare de 40mm Meade și două oculare homemade, cu focala puțin mai lungă. Imaginea este bună, acceptabilă pentru un căutător, mai ales că n-a trebuit să fac niciun reglaj privind alinierea celor două instrumente. Deocamdată nu am un ocular gradat și cu câmp mai larg.