-----------------------------------
Teo
30 Apr 2010 08:44

Mi-am achizitionat si eu un DOBSON 200 mm, F/D=6
-----------------------------------
Buna ziua.
  Doresc sa va anunt ca mi-am cumparat si eu un instrument serios si de baza. Dupa incercarile ATM mai mult sau mai putin reusite, am strans bani si am decis sa imi iau un Dobson Sky-Watcher de 200 mm cu focala 1200 mm ( F/D = 6 ) cu oglinda parabolizata si din PYREX.
Instrumentul a venit si cu luneta cautatoare si cu doua oculare Super Plossl , unul de 25 mm si altul de 10 mm focala. Focuserul este Crayford, din aluminiu. Cautatorul este de asemenea din aluminiu, iar tubul telescopului la fel.
Am iesit cu el aseara si nu mi-a venit sa cred cat de clar am putut observa planeta  Saturn la un grosisment de 120 X. Se vedeau inca 3 sateliti ai lui Saturn, printre care si Titan. Pe discul planetei in zona ecuatoriala se vedea o banda neagra, probabil materia absorbanta a inelului proiectat pe discul planetar. Apoi am mers cu un ocular de al meu SUPER KELLNER de 6 mm, la un grosisment de 200 X. Imaginea s-a pastrat in continuare extrem de clara, contrar faptului ca ma aflu in Bucuresti unde poluarea este maxima. Turbulenta atmosferica a fost foarte redusa si am putut observa detalii fine.
Sunt extrem de multumit de cum se vede. As putea spune ca se vede CRISTAL.  A venit gata colimat din fabrica. Pe Luna inca nu i-am facut testul, deoarece Luna a rasarit tarziu si nu am mai stat. Acum voi avea si eu cu ce sa fac observatii de calitate si sa le impart cu dumneavoastra.

N.B. Telescopul l-am achizitionat de la domnul Costescu, de la Alcor, caruia tin sa ii multumesc pe aceasta cale.

VA UREZ CER SENIN ! :)

IATA SI O POZA CU " TUNUL " MEU :)