-----------------------------------
Erwin
30 Apr 2010 11:36


-----------------------------------
Merci, Neox și Laurențiu! Sigur, a fost o soluție provizorie, pentru a putea încerca ocularele. Am să încerc să fac un alt ocular, mai larg, cu lentile recuperate de la un obiectiv de copiator cu zoom, să-i pun un reticul iluminat și un alt focuser de tip elicoidal care să fie fixat cu un șurub lateral în poziția de focus. Sigur că un laser este mult mai simplu, dar îl poți folosi doar dacă cunoști cerul foarte bine. Pentru mine e mai bun căutătorul când este vorba de a explora cerul în căutarea DSO-urilor. De asta căutătorul vreau să fie cât mai bun. Eventual voi folosi monocularul rusesc 10x46, care este destul de bun, dar nu i-am făcut încă un suport reglabil. Am și uitat de el, de obicei îl țin în mașină. :)

PS Șina pe care stau ambele instrumente de fapt, este un profil standard tip BOSCH, din aluminiu extrudat, 25x50. Tot ansamblul însă este foarte greu, peste 10kg, așa că montura din teu de instalații va trebui upgradată la una mai serioasă... Pentru asta am făcut rost de niște pistoane vechi de tractor, destul de mari ca să iasă din ele la strung piesele necesare pentru o montură ecuatorială. Încă n-am făcut niciun proiect, doar că materialul este foarte bun, rezistă foarte bine la modificări de temperatură fiind un aliaj special, se strunjeste bine. Eventual ma folosesc de gaura bolțului pentru axele perpendiculare, care sigur are o bună precizie.