-----------------------------------
Acotiga
04 Mai 2010 07:47


-----------------------------------
Multumesc pentru aprecieri. Voi pune diseara si pozele la o rezolutie mai mare.

@Octavian: daca este in Bucuresti si obtii poze ca astea ce mai conteaza  :D Nu, nu e in Bucuresti, e la Valenii de munte, in oras, in gradina. E destula poluare luminoasa dar dupa cum se poate vedea ma pot duce la 5 min fara mari probleme chiar si cu luna aproape plina. Cand oi mai avea si Astronomik-ul CLS pe care-l ochesc va fi alta poveste.
Din experienta mea, daca tragi din bucuresti de pe un bloc (nu de la nivelul solului) te poti duce la 2 minute fara filtru iar cu filtru probabil la 3 min, poate chiar 4 cu unul mai sever. La expunerile astea cred ca poti face destule lucruri interesante (macar M-urile). Coteaza sa-l ai...

Corector de coma nu are inca. Ce i-am facut de curand a fost sa tai din tub 6 cm ca sa-i pun si un flip mirror si pot spune ca nu am iesit din secundara, desi vignetingul s-a accentuat putin, dar se poate indeparta usurel cu Gradient XTerminator. O alta chetie a fost sa inlocuiesc focuserul lui standard cu unul ORION (skywatcher nu era pe stoc) low profile cu ratio 10:1. Este mult mai solid si tine actual cam 1,5kg fara probleme.

Oricum, coma la 200 nu e chiar atat de grava pe cat se vorbeste. E adevarat, stelele de pe margine ies rusinoase dar cu un crop 80% se rezolva. Restul se corecteaza cand le micsorezi in Photoshop. Atata timp cat stau momentan departe de nebuloase de emisie sau reflexie e bine.

Pe lista de achizitii pentru viitor se numara:
- Baader MPCC
- Astronomik CLS EOS clip-on
- EL Pannel (pt flat-uri).
- Gradient XTerminator

Observatorul este bun ca nu mai stai sa strangi si sa intinzi tot timpul. Esti gata de fotografie in 10 minute si de culcare in 5 min. Saptamana asta am reusit sa fentez 1 ora de aliniere pe stele pentru ca am folosit Plate Solve din MaximDL si in felul asta nu-ti mai trebuie nici o aliniere pe stele, doar una polara dar si pentru aia, cea prin Polar scope e suficienta.

Bine v-arm gasit,
Andrei