-----------------------------------
mak
15 Mai 2010 08:41

ISS si Atlantis?
-----------------------------------
Aseara am iesit la marginea Pitestiului la observatii.
Cam pe la 22.00 am vazut doua obiecte foarte luminoase (unul de magnitudine -3, celalalt -2) distantate la aproximativ 4° pe verticala cu cel mai luminos deasupra. S-au deplasat dinspre SW catre SE si au trecut pe sub Saturn la vreo 5-6°. Totul a durat aprox. 1-2 minute. Am reusit sa le vad si in luneta la 20X, cel de sus parand ca nu e punctiform sau sferic. Legat de culoare, cel mai luminos era alb-galbui, iar cel de dedesubt avea o nuanta galben-portocalie.
Pe la 22.30 a mai aparut un obiect de magnitudine aproximativa -2 tot pe acelasi "traseu", disparand tot dupa 1-2 minute si avand o culoare alb-galbuie.

Initial m-am gandit ca primele doua ar putea fi Atlantis (cel mai luminos) si rezervorul principal, iar cel de-al treilea ar putea fi ISS, dar heavens-above.com zice ca ISS a trecut intre orele 20.54-21.00.

A mai vazut cineva aceste obiecte? Are cineva idee ce ar putea fi?

Edit: M-am uitat gresit in baza de date heavens-above.com. Atlantis a trecut intre 21.45 si 21.46, iar ISS intre 22.04-22.07. Totusi, parca nu se potrivesc orele, eu observandu-le cam cu 15 minute mai tarziu.

Poate confirma cineva observatia?