-----------------------------------
Mircea Pteancu
16 Mai 2010 15:35


-----------------------------------
so999
pct1)un binoclu 10x50mm iti arata ''o gramada'' de obiecte deep-sky.Cele foarte intinse ,cum ar fi M45,Hyadele,Mel 111 se vad cel mai bine cu asemenea instrument.Iar norii de stele din Cygnus/in general Calea Lactee, sunt fantastici in binoclu
pct.2)din pacate producatorul rus ofera binoclurile din gama ''Foton'' si cu rubby coating.De sunt cumva mai ieftine din aceasta cauza,imi imaginez ce vor achizitiona majoritatea comerciantilor romani,recte moldoveni
pct4)exista o gresala in reclama rugfit (o fi chiar gresala sau vanatoare de botanisti?), producatorul reclama un camp vizual efectiv de 7.5 grade,iar comerciantul de 7.8 grade.Asa ceva trebuie sa te puna in alerta intotdeauna.La marire 10x asta ar insemna un camp vizual aparent de 78 grade.Un binoclu are doua oculare.Ce fraieri sunt cei care dau 400$ pe un singur Nagler care ofera doar 3 grade in plus,iar aici cumperi tot binoclul cu doar 150$ :D
Campul efectiv la binoclul  din revizia lui Holger este de 6.8 grade.
Binoclul meu Baigish BPC 10X50mm are camp de 7 grade,l-am comparat cu Fujinon Mariner 7x50mm. 
Opinia mea inclina totusi spre pct.4 (uitam de fantezia cu 7.8 grade) sau sugestia lui Cata Mircea skywatcher 12x50mm.Dar  tu sa-l comanzi fara dispozitivul de blocare a DSO :shock:
Mircea