-----------------------------------
Laurentiu
17 Mai 2010 11:24


-----------------------------------
Eu am folosit siliconul rosu de care vorbeste mai sus Erwin (si care este RTV) la recomandarea d-lui Tavi Stanescu care l-a testat pentru oglinzi secundare observand ca nu provoaca distorsionarea/tensionarea opticii. 

"Testul" facut de mine a constat in lipirea oglinzilor primara si secundara ale unui telescop de 200 mm f/6 pe barilete din aluminiu, respectiv lemn.

A trecut 1 an si jumatate de atunci iar telescopul a fost transportat de mai multe ori cu masina, in portbagaj, pe drumuri nu prea bune (cred ca a suportat pana acum peste 1000 km). Nu am sesizat vreo problema, nici una din oglinzi nu s-a desprins (si va spun ca nu am avut incredere deloc in lipituri astfel ca la fiecare transport am tras peste secundara un "prezervativ" din material textil - dar s-a dovedit, pana acum, o masura de siguranta superflua).


Adezivul folosit de mine isi pastreaza elasticitatea foarte, foarte bine (de ex. a ramas in conul alb al tubului o anumita cantitate de silicon care apoi s-a uscat; a trebuit sa inlatur siliconul acesta pentru a folosi tubul din nou, dupa circa 1 an iar "dopul" de silicon astfel extras din con este foarte elastic si nu s-a rupt nici daca l-am intins, desi greu, pana la de 2-3 ori lungimea initiala - dupa mine asta inseamna ca este cauciuc siliconic dar ma puteti contrazice in continuare spunand ca e plastilina, nu ma supar  :lol: ).

Sunt convins ca nobody a avut ghinionul unui tub cu produs de calitate proasta, ori vechi sau poate nu a fost lasat sa se usuce suficient (asa cum ziceam mai sus).