-----------------------------------
Sorin Sfartz
18 Mai 2010 13:25


-----------------------------------
Am cumparat un binoclu Skywatcher 12x50 de la Alcor. Eu as fi vrut varianta 10x50 cu camp ceva mai mare, dar nu o au pe stoc.

Binoclul arata bine si pare destul de solid. Corpul pare metalic, invelit in cauciuc, dar obiectivele par fixate intr-un inel de plastic si sunt stranse cu o piulita metalica. Butoanele de reglaj par ok - nu au jocuri.
Obiectivele nu au chiar 50mm ci vreo 48mm (util).
L-am cumparat pe "incredere" (trimis prin curier), insa dupa ce l-am verificat am constatat ca e destul de confortabil la privit si e bine colimat. Are ceva aberatie cromatica, insa nu foarte suparatoare. Pe o parte a obiectelor mai intens luminate se vede un fin contur violet iar pe celalalta albastru-verzui. Are si niste reflexii parazite (acoperiri antireflex albastru-verzui la oculare si verzi la obiective - dar nu stiu daca de la ele apar), iarasi nu foarte suparatoare si un pic de "pincushion" vizibil pe la marginea campului.

Cupele de cauciuc ale ocularelor sunt foarte rigide si destul de greu de pliat. Daca sunt lasate nepliate, ele limiteaza serios campul vizual. Desi nu l-am incercat cu ochelarii, am gasit ca daca le pliez si folosesc binoclul asa, campul vizual devine mai acceptabil. O sa incerc sa-l masor daca o sa am vreme.

Ramane sa vad cum functioneaza de fapt noaptea.