-----------------------------------
Erwin
24 Mai 2010 00:13


-----------------------------------
Astă seară, după furtună am observat Luna (printre nori) cu refractorul 80x900 prin ocularele Baader Hyperion de 24, 8 și 5mm, precum și cu micul teleobiectiv mak cu ocularul Meade de 40mm (super Kelner) și cu ocularul Hyperion de 24mm. Ieri am făcut o mică îmbunătățire la sistemul de prindere al șinei pe montură: în loc de cele 2 piulițe pătrate pe care le aveam de la sistemele de asamblare cu profile de aluminiu, am confecționat o plăcuță din platbandă de Al de 20x4mm, la care am dat 2 găuri filetate, așa că acum e foarte ușor de montat-demontat luneta pe montură. Am făcut un sistem asemănător și la căutător ca să nu trebuiască să umblu la șuruburile de colimare, inițial piesa de plastic era prinsă direct pe șină. Mak-ul l-am pus tot pe trepiedul foto și a fost foarte dificil de făcut reglajele din cauza vibrațiilor și pentru că încă nu am umblat la filetul de focalizare care trebuie curățat și uns din nou. 

Cu această ocazie am putut face comparație între cele două instrumente, se pare că la mak colimarea aproximativă pe care am făcut-o zilele trecute nu este suficientă. Refractorul dă o imagine mai clară și cu mai multe detalii fine folosind ocularul de 24mm. Din nou am constatat că la refractor cea mai frumoasă imagine o dă acest ocular de 24mm, profitând și de faptul că lumina puternică era din când în când filtrată de nori subțiri. Am observat un pic Venus la începutul sesiunii când Luna era ascunsă în nori, cu ocularul de 5mm și cu inel prelungitor de 14mm. Turbulența a fost destul de mare, dar la 180x s-a putut distinge discul planetei în fază aproximativ egală cu a Lunii. Folosind inelul, la 225x, s-au amplificat și mai mult aberațiile cromatice și tremuratul din cauza turbulenței. Am observat formele de relief lunare cu ocularele de 8 și 5mm. Tatăl meu a zis că suprafața Lunii pare stropită de ploaie... :)

p.s. Am omis să precizez, locul observației: Lipova, jud.Arad.