-----------------------------------
moromete20ro
24 Mai 2010 15:51


-----------------------------------
Pt. Mak: de unde ai cumparat Bob Knobs si cam cat te-au costat?

     De cateva zile am intrat in posesia unui C11 ASGT. Am renuntat la CPC 1100 din pricina de pret, greutate si faptul ca nu poti detasa tubul optic de montura. Din pacate insa, vremea nu mi-a permis  sa fac observatii decat intr-o singura seara, din oras si cu o Luna foarte luminoasa pe cer. In seara cu pricina, am verificat colimarea si surpriza.... sct-ul era decolimat  :) Chiar si asa, tot m-am uitat la Luna si la Saturn pana la 380x. Pana la 300x Luna se vedea foarte bine, contrast bun si multe detalii, cu cratere bine definite si formatiuni muntoase clar vizibile si luminoase. La Saturn, lucrurile au fost putin diferite in sensul ca nu se vedeau detalii datorita decolimarii, insa la 380x planeta era suficient de mare si de luminoasa pt o observatie placuta. Cand am trecut la observat stele la intamplare, decolimarea din nou si-a spus cuvantul deoarece chiar si la 88x stelele aveau o usoara forma de cometa pana spre centrul ocularului. La testul pe Arcturus umbra secundarei era undeva inspre stanga sus in interiorul a 4-5 inele de difractie chiar si la 88x.
   Observatiile le-am facut cu un Celestron Omni de 32mm, un Baader Zoom si diagonala stock. Telescopul era aclimatizat, dupa 3-4 ore de stat afara.
   Sper sa prind o noapte cu cer senin sa pot colima telescopul cat mai bine. Sunt foarte curios ce imagini imi poate arata un C11 colimat.
   Pt cei care se gandesc cum suporta CG5-GT un C11, pot sa le spun ca montura face fata cu brio la greutatea tubului optic, cel putin la observatiile vizuale. Imaginea era stabila la 380x, desi picioarele monturii erau pe ciment. Recunosc insa ca am avut emotii cu montura anterior cumpararii, insa i-am citit cartea lui Rod Mollise (tipul zicea ca e ok acest combo pt vizual), am riscat si a meritat.
   Cat priveste dimensiunile unui C11, eu zic ca nu-i de speriat si arata intr-adevar a telescop  :D
   Focalizare e foarte fina, am fost placut surprins. Inca n-am observat nici o urma de  "mirror shift/ flop" si sper sa nu apara.
    La interior tubul are cateva mici impuritati pe oglinda, probabil din fabrica. Asta nu mi-a placut. In rest, e ok din pdv calitativ, bine asamblat si finisat.
   Greutatea de 13kg a tubului e cam la limita superioara a portabilitatii, insa merge carat fara probleme seara de seara.
   Forma de butoi de bere imi confera si o anumita stare de buna dispozitie in linistea de sub cerul noptii!    
   Nu in ultimul rand, nu pot sa nu remarc faptul ca observatiile au fost extrem de confortabile, dat fiind ca am stat comod pe scaun tot timpul si ocularul era perfect pozitionat. Imi place treaba asta la SCT si tot de asta, printre altele, fug de Dobson chinezesc. :D