-----------------------------------
moromete20ro
26 Mai 2010 16:01


-----------------------------------
Multumesc Mak pt link.

      Intr-adevar, sunt scumpe suruburile dlui. Bob. Utilitatea lor insa cred ca e indiscutabila. Pana una alta, aseara am facut o colimare pe Arcuturus pe la 300x (mai mult nu mi-a permis scintilatia) si umbra secundarei am adus-o in centrul cercurilor de difractie, cu o cheie mica cu capul intors la 90 grade. Asa ma puteam uita in ocular in timp ce roteam suruburile de colimare.
      Dat fiind ca nu am mai facut observatii printr-un instrument asa mare, nu stiu exact ce poate. 
      Prin urmare, imi puteti spune cam ce detalii la Saturn se pot observa in perioada asta din oras cu un Dobson de 10" (fiind cam echivalentul unui C11) la 200x -250x?
       Sper sa fac observatii si pe un cer de tara cu "butoiul de bere", unde stiu ca va fi cu totul altceva.
       Inca ceva, nu stiu ce este mai indicat pt observatii cu campul vizual cel mai larg (1 grad la C11): un Hyperion 36mm pe 2" + diagonala 2" Skywatcher sau un Hyperion 24mm pe 1.25" + telecompresor Alan Gee (35mm field stop) + diagonala 1.25" stock? Costurile sunt cam la fel.
       Mak, ce oculare/combinatii optice folosesti la C8 pt a obtine campul vizual cel mai larg?
       Mak, cat de bine ai reusit sa-ti colimezi C8-ul?