-----------------------------------
mak
27 Mai 2010 09:24


-----------------------------------
Eu fac colimarea pe Polaris si cea mai mare magnificatie utilizata pe care am folosit-o a fost ~500X, intai defocalizat, apoi verificand ca inelele de difractie sa fie concentrice in focus.
Daca vremea nu e tocmai buna, poti colima telescopul verificand ca inelele de difractie sa fie deformate in acelasi fel de turbulenta atmosferica. Era o chestie pe net pe tema asta, dar nu imi mai amintesc unde.
Am constatat pe pielea mea ca un SC colimat cum trebuie e cu totul alt instrument decat unul decolimat, chiar si usor.
In legatura cu ocularele pe care le folosesc pentru camp maxim, incerc sa pun cat mai putina sticla intre cer si ochi. Folosesc fie diagonala pe 2" cu ocular SWAN de 40mm, fie diagonala pe 1,25" cu Panoptic de 24mm sau Plossl de 32mm. Mai foloseam si reducator/corector+diagonala pe 1,25"+Panoptic de 24mm, dar m-am cam saturat de insurubat/desurubat. In ultimul timp folosesc diagonala pe 1,25" ca sa tin C8-ul unde ii place. La C11 cred ca merge fara probleme diagonala pe 2", avand back-focus mai mare.

Schimba diagonala de la Celestron cu una de calitate. La mine s-a vazut diferenta.

Nu conteaza daca observi din oras sau nu pentru planete. Cu C8-ul am vazut la Saturn satelitii, benzile de pe glob, o usoara urma de Cassini si umbra lasata de glob pe inele. Acuma insa inelele sunt pe cant si nu se mai vede nici umbra nici Cassini.

Inainte de observatiile la planete, lasa telescopul la racit afara cateva ore bune, cu corectorul in jos si cu iesirea din telescop neobturata.