-----------------------------------
marcel jinca
27 Mai 2010 17:57


-----------------------------------
Salut Mircea,
Nu ma deranjeaza ca intrebi aici pe forum. Harta Lunii, diagrama H-R, unde inscrisesem mai bine de 100 de stele, ocularele de microscop, trepiedul de la teodolit, notatiile din 1985-1986 asupra cometei Halley, notatiile de la eclipsele de Soare din '82 si 84, un catalog de stele duble, pe care un prieten la prelucrat pe PC si multe altele, au ramas in apartamentul primei mele soti si au ajuns probabil obiecte de joaca pentru fiul meu si multe le-a aruncat (nu intru in detalii si cum ne-am despartit). Nu le-am recuperat.
Poate asta e una din marile greselile pe care le-am facut de-a lungul timpului. Nu am pastrat notitele, desenele sau alte insemnari. Nu m-am gandit la posibilitatea de arhivare. Ce mi-a ramas peste timp sunt: 4 caiete de conspecte, cateva numere ale revistei "Bolidul", ceva de prin corespondenta cu d-ul Scurtu, d-ul Bosca Ghe. (Observatoarul Academiei Romane), cateva poze de la eclipsa din '99 si cateva caiete, cu ceva calcule de efemerida. De curand am inceput sa pun la dosar observatiile la Soare. Tot dupa metoda d-lui Alexescu lucrez si la notarea petelor solare.

Era (asa cum vrea orice incepator, "mare") de raza 25 cm si tin minte ca o colorasem cu un galben-pal. Conturul marilor il trasasem dupa imaginea Lunii (pag. 57) din cartea "De la Pamant la stele", 1983, Matei Alexescu.
La acea vreme, daca nu ma insel, aveam grosismente 50-80x si intotdeauna m-au fascinat zonele PALUS EPIDEMIARUM si PALUS SOMNI, care aveau  reprezentari grafice diferite in cartile diversilor autori.
Cu ajutorul valorilor de la Efemerida Lunii, din Anuarului astronomic, trasam faza Lunii pe cercuri... parca de 15 cm si incercam sa identific (sa reproduc) formele de relief din imediata apropiere a terminatorului. Incercam sa pastrez cat de cat o proportie, cu ajutorul ocularului gradat de la teodolit, dupa care cu marire de scara plasam craterele sau ceea ce parea a fi umbra, pe harta mare. Plina de erori de pozitie si interpretatre. Desigur, multe din ele le trasam de forma rotunda sau ovala, fara nici un detaliu, erau niste "gogoloaie". Tin minte ca tarziu, dupa ce mi-au picat in mana harti mai detaliate, mi-am dat seama ca exagerasem cu muntii, erau prea multi.
Pe undeva intr-un post, apare cifra de 6000 de detalii. Cred ca am exagerat.
Lui Matei Alexescu i-am aratat harta prin '88-'89 in vizita mea la Planetariul din Bacau. Atunci mi-a oferit pe cliseu (negativul) la o harta lunara, lucrare la care participase si domnia sa (ceva colaborare cu rusii). Smarandoiu Marius mai stie de ea, eram vecini pe atunci si daca nu ma insel, cam 2 ani am tot lucrat la ea.
Sunt peste 20 de ani de atunci.

Acum, continui cu relatari de la star-party-ul din noaptea de miercuri, 26 mai.
Pe la ora 21 ne-am desfasurat telescoapele: Marian Achim si Florin BAdea - SkyWatcher 254/1200, Cornel Apetroaiei si Artur Brait - SkyWatcher 300/1500 si o luneta SkyWatcher 80/400, Marcel Jinca - GSO 200/1200, undeva, la 8 km de Bumbesti Jiu (45°07'42"N, 23°25'20"E), intr-o zona excelenta pentru observatii, fara poluare luminoasa si cu orizont 360°. Am facut cateva reglaje de colimare si am asteptat sa putem incepe observatiile.
Norii ne-au incomodat pana undeva pe la miezul noptii. Usor, spre ora 1 din noapte cerul era curat, doar turbulenta mai era un impediment. 
Lady Luna isi revarsa lumina in linistea noptii, cu o zi apropiere de faza de Luna Plina. Terminatorul sarac in detalii, nu oferea multe detalii.
In poza atasata sunt marcate cateva cratere (poza facuta din mana). Mai "sus" de DARWIN, spre sud, se vedea foarte frumos de un alb stralucitor, craterul BYRGIUS cu reteaua sa de raze. Spre nord, dincolo de MARE FRIGORIS, se remarca craterul PYTHAGORAS.

Cer senin tuturor!

Marian Achim, probabil va posta la rubrica AstroFoto cateva poze facute la aceasta intalnire.