-----------------------------------
Teo
28 Mai 2010 13:37

LUNETA DIN LENTILA DE OCHELARI
-----------------------------------
Ziua buna . Dupa o pauza in domeniul ATM, si dupa achizitionarea unui telescop performant, m-am decis sa ma apuc sa construiesc din placere si pentru a experimenta, o luneta astronomica, cu obiectiv simplu, neacromat din lentila de ochelari.
Cum nu dispuneam de o lentila rotunda, am desfacut niste ochelari mai vechi care apartinusera bunicii ( la ora actuala inca in viata :D ) si de care nu se mai folosea. A trebuit sa aduc lentila de la forma sa decupata la o forma rotunda.
Pentru asta am scos una din lentile si m-am tot gandit cum sa ii aflu cat de cat centrul. Mi-a venit o idee geniala. Am udat cu o picatura de apa partea convexa a lentilei si am asezat-o cu convexitatea in jos, pe o masa plana. Imediat in centul ei a aparut o mica pata de apa. Am micsorat apoi acea pata, stergand din picatura, pana a ramas un mic punct umed. Pe partea concava, am trasat un mic punct cu markerul exact unde se vedea pe dos punctul umed.
Acum stiam cat de cat unde este centrul ei. Am trasat apoi un cerc pe un carton, cu diametrul dorit ( 40mm), l-am decupat, apoi am facut o gaura in mijlocul discului de carton. Am asezat micul disc de carton de 40 mm diametru peste lentila mea in asa fel incat gaura din centrul acestui disc sa corespunda cu punctul trasat cu markerul pe lentila. Apoi am trasat si pe lentila urmarind acest disc, un cerc tot cu markerul.
In acest fel, am obtinut pe lentila un punct in centrul ei si un cerc perfect la exterior care inconura punctul, cu raza de 20 mm.
Acum am inceput sa slefuiesc lentilla pe margini ca sa o aduc la forma rotunda. Am frecat la ea cam o saptamana, pe o piatra de polizor fina pe care o umezeam mereu. Roteam lentila mereu, pentru ca forma sa fie perfect rotunda, urmarind cercul trasat cu markerul. Am tot frecat pe piatra lentila umezita pana am adus-o la forma rotunda. Am facut cateva basici la maini dar asta e....riscul meseriei.
Din cand in cand, refaceam testul de centraj cu picatura de apa si refaceam marcajul cu carioca, care se mai stergea.
Am reusit sa o aduc la forma rotunda , fara sa o zgarii. A aparut o discreta zgarietura pe margine, care nu se vede si nu deranjeaza.
Acum am obtinut o lentila rotunda, concav-convexa, cu diametrul de 40mm si focala de 1300 mm. Uitasem sa va spun ca dioptria este de plus 0.75. Deci 1/0.75 = 1.3 metri focala.
Mai jos atasej cateva imagini. Acum urmeaza sa construiesc tubul lunetei si sistemul de prindere al acestei lentile de tub :)