-----------------------------------
moromete20ro
28 Mai 2010 17:37


-----------------------------------
Multumesc Mak pt explicatii, care-s foarte clare de altfel.

In principiu, am procedat asa cum ai facut si tu.
Probabil am facut colimarea mai "romaneste", adica nu perfect. Inseamna ca mai am de rotit la suruburi pana imi iau doctoratul in colimare. Totusi, incep sa cred ca la sct-uri colimarea e o chestie al naibii de sensibila. 
Am mai citit despre asta, dar nu-mi imaginam ca este necesara chiar asa o precizie chirurgicala in centrarea secundarei. 
E destul greu sa-ti dai seama din ochi cat de bine e centrata umbra secundarei, mai ales cand esti aproape de focus, cu 3-4 inele de difractie vizibile.

Instrumentul insa imi place maxim, chiar daca e mai pretentios. L-am comparat cu un refractor Fraunhofer de 5", si apertura isi spune cuvantul, mai ales de la ~150x in sus la planete si la DSO oricand. Insa nici refractorul nu e deloc de lepadat la planete. Cred ca toate tipurile de intrumente sunt bune, insa probabil asteptarile incepatorilor de la cativa de centimetri in plus de apertura sunt prea mari.

Pacat ca se intuneca asa tarziu si serviciul incepe asa devreme. Dat fiind ca pot observa comod de pe scaun, as sta toata noaptea afara daca s-ar putea. Focala lunga e excelenta pt planete cu un ocular cu zoom. Apropo, pt cine avea dubii, apertura mai mare ofera un avantaj si la observatiile din oras. Frica unora de apertura mare in oras mi se pare nejustificata.

Despre curenti in tub nu stiu ce sa zic, dat fiind ca nu stiu inca cum sa-i deosebesc de instabilitatea atmosferica cand privesc inelele de difractie. Pot sa spun ca se observa o oarecare "licarire" a inelelor de difractie in apropiere de focus, cand am incercat sa colimez, licarire care nu mi-a permis sa trec de 300x. Parca nu arata a "fierbere".

Voi mai reveni cu impresii pe masura ce vremea va reveni la normal si timpul imi va permite.