-----------------------------------
lucia lucia
27 Aug 2006 15:39


-----------------------------------
bine, OK, dar atunci cand o stea are durata de viata relativ stabila de cateva miliarde de ani... iar o gaura neagra mult mai mult... 

... am citit si lucrarica la care face referire dl. chris. Ce se spune acolo: gaurile negre supermasive din centrele galaxiilor (care au asa ceva) perturba/impiedica formarea stelelor prin faptul ca acretia materiei pe ele este foarte intensa, astfel incat
- produc "jeturi" de plasma care numai formarea unei stele nu favorizeaza
- materia accelerata spre centru emite radiatii (Cerenkov? nu mai stiu) care incalzesc gazul din toata (!) galaxia. Acesta - gazul- devine astfel mai fluid si mai turbulent, din nou conditii nefavorabile formarii stelelor.
Teoria discurilor de acretie e bine pusa la punct si ceea ce spune dl.Chris, din aceasta perapectiva, mi se pare de bun-simt.
In privinta perioadei de dominanta a gaurilor negre, de asemenea. Daca nu intervine un Big Crunch mai devreme... (stiti bine ca modelele cosmologice au necazuri aici).
Se poate discuta insa mult pe chestia asta, dupa cate cred. 
- Un univers cu expansiune accelerata duce la un Bg Rip (marea disipare) si atunci obiectele colapsate cum sunt piticele si stelele neutronice nu vor mai apuca sa se ciocneasca ca sa formeze GN.
- Un univers oscilant, da. Si exista un model frumos de univers oscilant dupa care Universul n-a trait inca nici o sutime din perioada sa de expansiune. Mai precis, colapsul va incepe la PI*10^12 ani... peste trei mii de miliarde de ani. Stiti bine ca se crede ca varsta universului e de abia cateva (10-15, unii spun si 20) miliarde ani. E vorba de un univers toroidal.
- Un univers cu expansiune incetinita da. Dar pare ca varianta a cazut de cand cu sursele IA care arata accelerare. Poate, daca e valabila chestia cu neomogenitatile/anizotropia de care pomenea dl. Iacob... si care face sa cada prostia cu energia intunecata.
- Un Univers stationar... De cand cu Hubble, asta nu mai e o alternativa prea bagata in seama, din pacate.