-----------------------------------
Mircea Pteancu
29 Mai 2010 22:56


-----------------------------------
Un pic de off-topic,sper ca nu se supara Teo.
He,he,dragii mosului,era pe vremea cand nu ne ...framanta grija pentru aberatiile de ordinul trei sau patru de la marginea campului vizual  (pentru ca nu ne permiteam si nici nu prea aveam multe campuri vizuale in posesie :D ).
In prima poza de la eclipsa de Soare din 30 Mai 1984, apare Nicu Reinholz langa telescopul sau Newton de 140mm F/10 in timp ce eu ''pozez'' la ocularul lunetei sale din lentila de ochelari de 0.75D,adica 1.33 metri focal.
In a doua poza,in dreapta, se vede luneta mea din lentile de ochelari de +1.00 D,cotita,cu prisma inglobata.In poza mai apar 
de la stanga ,sus :Smarandoiu Marius ,Virgil V. Scurtu,Dragan Doru,Kosa-Kiss Attila,Olari Mihai,Nicolae Reinholz,Mircea Pteancu .De la stanga,jos:Hofer Gratian,Jinca Marcel,Valentin Grigore,Molnar Zoltan,Ovidiu Vaduvescu si Csillag Attila.Foto Dan Vidican(Bucuresti),la 1 Sept.'90

Acum insa inapoi la subiect.Citez din ''The Practical Astronomer'' de Thomas Dick,1845:dupa un tabel calculat initial de Huygens si corectat de Thomas,o luneta cu obiectiv simplu de trei picioare (aprox. 90 cm focal) poate avea o aperura de 24mm si un grosisment de 36x obtinut cu un ocular de 25mm.O luneta similara de patru picioare (aprox. 120cm)poate 
avea o apertura de 27mm si un grosisment de 40x obtinut cu un ocular de 30mm.
Luneta mea a avut  obiectivul lentila de ochelari IOR de +1.0D/50X1000mm,diafragmat la 25mm.Grosismentele cele mai folosite au fost de 24x (H Reichert 42mm) si 40x (H IOR 25mm).Nu am avut nevoie de prisma zenitala deoarece luneta avea o prisma cu cateta de 20mm montata permanent pe o montura metalica push-pull pentru colimare.
Nu mi-am verificat registrele de observatii dar ,din memorie,retin ca am observat cu luneta lentila de ochelari:Luna evident,Jupiter cu rudimente de benzi si satelitii galileeni,Venus,petele solare prin filtru,roiuri luminoase precum M44,nebuloasa M42 cu doua-trei stele in Trapez,stele duble precum Alcor-Mizar din UMa, sau Beta,Omicron si  61 din Lebada,sau Delta 1-2 din Lyra.

Inca doua remarci:
a)Charles Messier in prima sa varianta de catalog,in care au figurat primele 45 de obiecte,mentioneaza adeseori, in descrierea obiectelor ,aspectul acestora  ''dans une lunette ordinaire d'une  pied''.Ei bine,aceasta luneta ''obisnuita de un picior'' avea deci un focal de 30 cm si o apertura de....respirati adanc...cuplati centura...de 14mm si un grosisment de 20x.

b)Lacaille a efectuat prima inventariere a cerului sudic cu un telescop tot ''obisnuit de un picior'' dar mai mare,cu o apertura de 16mm.

Poate ar fi interesant sa discutam mai departe.

Mircea