-----------------------------------
Mircea Pteancu
30 Mai 2010 15:21


-----------------------------------
Teo
Spor la treaba si din partea mea.
pentru ca ai pomenit de monturile lentilelor,reiterez linkul de mai jos:

http://brunelleschi.imss.fi.it/museum/esim.asp?c=405006

De acolo am atasat mai jos doua exemple de monturi care,vorba ta,nu costa aproape nimic.Primul este un obiectiv confectionat de Giuseppe Campani,printre altele adevaratul inventator al ocularului compus,in speta al ocularului numit azi Huygens.
A doua poza ne arata un ocular simplu confectionat de un alt maestru al opticii astronomice timpurii,Eustachio Divini.
In a treia poza vedem luneta mea olandeza/Galilei,prezentata pe forum in alta parte.Ceea ce am vrut sa arat este ca avem nevoie doar de carton,aracet,foarfeca si compas pentru a monta aceste lentile simple.Important este ca diametrul tubului sa fie mai mare ca diametrul lentilelor.Executi rondele de carton,pe care apoi le lipesti,dupa diametrele lentilelor si ale tuburilor.Tubul ocularul meu,in dreapta, si parasolarul,in stanga,ambele intrand strans pe exteriorul tubului principal, le-am executat din hartie de ziar lipita cu aracet si folosind drept calapod chiar tubul lunetei.
Am executat astfel si o luneta Kepler ,adica ''obisnuita'', de un picior, cu un grosisment de 9x,inca ne-estetizata,de aceea inca nu am pozat-o.
Am primit intr-un  magazin un alt tub de carton ,lung de 1.5 metri,pe care am intentia sa-l folosesc pentru a revitaliza luneta de +1.0 D.

zoth
scuza-ma pentru concurenta neloiala,n-am vrut! :D

Laurentiu
Nu poti sa o prinzi cumva pe luneta ta acromata?
Fiind la capitolul ''experimente'' poate merita sa-i faci si un ocular Kepler,''de camp mare''.

Am mai multe motive pentru care execut aceste instrumente simple,daca intereseaza pe cineva le pot prezenta.
Mircea