-----------------------------------
zoth
06 Iun 2010 12:08


-----------------------------------
Dar sa ne intoarcem din nou la Rogers.
Cu ceva timp in urma am avut ocazia sa studiez abordarea pe care a facut-o mai spre zilele noastre Honders asupra brachymedialului lui Schupmann prin introducerea noului corector pentru cromatismul lateral.
Recent mi-a venit in minte ideea de a aplica un procedeu asemanator pe schema lui Rogers.
Zis si facut, am introdus noul corector constituit dintr-o singura lentila si asezat inaintea planului focal, o noua optimizare si iata mai jos ce a iesit:
Proiectul reprezinta un refractor Rogers cu deschiderea de 120 si un raport focal de 9,6.
Dupa cum putem observa din grafice corectia de ansamblu a iesit semnificativ mai buna decat cea pe care o poseda un acromat obisnuit, culoarea laterala s-a micsorat si ea semnificativ (daca va uitati la scara reprezentarii ei) iar raspunsul general se apropie timid de cel al unui apocromat.
Tot proiectul pe ansamblul lui e construit pe baza de sticle ieftine si zic eu ca nu e rau deloc pentru un refractor ce are drept obiectiv o singura lentila din BK7.