-----------------------------------
MiroJenu
08 Iun 2010 14:15

Masurarea puterii de marire pt binoclu
-----------------------------------
MASURAREA PUTERII DE MARIRE PT BINOCLU
 
Raportul dintre "inaltimea" unui obiect vazut cu binoclu(inaltimea imaginii
marite) si "inaltimea" ob. vazut (din aceeasi pozitie) cu ochiul liber este "marirea" pt binoclu.
Exemplele de mai jos reprezinta experimente facute de mine pt bin tento 20x60.
In metoda 1 si 2 se masoara raportul dintre dimensiune imagine cu dimensiune obiect.In metoda 3 se masoara raportul dim lent obiectiv cu dim pupila iesire.
Metoda 1.
Am asezat bin pe un stativ, la distanta de 18,5m de un perete vertical.
Pe perete am lipit orizontal 2 benzi negre(b1 si b2)(de cam 10x1cm)la distanta intre ele de 82mm.
Am privit spre perete, cu un ochi prin binoclu si cu celalalt ochi liber tot spre perete, astfel incat sa vedem cele 2 benzi negre simultan.
Vom vedea 2 imagini(una marita, cealalta liber), miscam incet bin pana 
cand benzile din partea de jos se suprapun( se suprapun imaginea cu bin si cea cu ochi liber) ca in figura de mai jos.
Cele 2 benzi vazute simultan in partea stanga cu ochiul liber si in partea dreapta aceleasi benzi dar vaz prin bin

banda 2 vazura prin bin b2=======




b2=======  

b1======= si b1======= vaz prin bin
Rugam o alta persoana(sau chiar noi) sa mearga la perete si la indicatiile noastre sa traseze cu un creion pozitia benzii de sus (b2) cea vazuta prin binoclu.
In acest fel, avem pe perete inaltimea obiect (82mm) si inaltimea imagine
(distanta intre b1imagine si b2 imagine masurate pe perete(1500mm).
Atunci marirea binoclu este 1500/82=18,3.

Metoda2
Este aproape aceeasi cu prima metoda, cu o deosebire, 
tot experimentul se face privind prin binoclu dar invers, privim prin lentila obiectiv("acum micsoreaza binoclul") imaginea prin bin va fi mai mica decat imaginea vaz cu ochiul liber.
Am privit o suprafata (o usa din casa) la distanta de 1.5---2m cu binoclul, 2 benzi negre lipite cu distanta intre ele de 208,6cm(adica imaginea vaz cu ochiul liber).
Imaginnea vazuta prin binoclu avea 11,3cm.
Marirea=2086/113=18,4.

Metoda 3.
Asezam bin pe un suport si indreptat spre o sursa de lumina(ziua e suficient lumina ambianta) , observam apoi cu o lupa si masuram cu un subler cerculetul luminos ce se vede pe lentila ocular(este pupila de iesire)
pt tento20x60 mi-a iesit valoarea 3,2mm.
Se masoara diametrul lentilei obiectiv aprox=60mm.
Marirea=60/3,2=18,7.
Observatii.
Erorile de masurare ce afecteaza rezultatele obtinute de mine le estimez la 5--10%.
Valoarea medie pt marire bin tento20x60 este de 18,5.(exemplarul meu :D )
Deci marirea este de 18,5 si nu de 20.
Cred ca valoarea 18,5 se incadreaza in erorile medii de tip industrial, un bin   Tento20x60 a fost fabricat  ca bun de larg consum si nu e vb de o calitate speciala( cum cred ca au bin de la 1500 euro in sus).

Sunt curios sa spuneti despre masuratorile asupra binoclurilor dv  si  ce perfectionari si alternative se pot face in acest sens.
Voi reveni in saptamanile urmatoare cu o metoda pt masurarea rezolutiei binoclurilor.