-----------------------------------
tiberiugabriel
16 Iun 2010 14:38


-----------------------------------
Ma bag si eu in seama aici in discutia asta. Bogdan, sfatul meu e ca la inceput sa incerci sa comanzi motorul/motoarele pentru urmarire (siderala sau mai rapida). Nu iti trebuie microcontroler decat daca vrei sa te lipsesti de laptop/pc. Partea cu detectia de miscare e cam complicata, nu de alta dar s-ar putea sa te opresti din constructie si ar fi pacat.
Aici ti-am pus o varianta simpla de comanda a motorului pas cu pas pe portul paralel. 
http://electronics-diy.com/stepper_motors.php
Nu iti trebuie decat un driver, aici e folosit un ULN. Portul paralel poti sa-l programezi simplu in C, Visual C++, cu functia outportb(0x378,n);
Ceva de genu:

#include <stdio>
#include <dos>
#include <conio>

/********************************************/
/*This program set the parallel port outputs*/
/********************************************/

void main (void)
{
clrscr();            
outportb(0x378,0xff); /* output the data to parallel port */
getch();              /* wait for keypress before exiting */
}

Iti trebuie un bucla aici ca sa-ti reglezi viteza, sau functia delay. Deci tu scoti pe portul paralel(in hexa) o serie de biti, in asa fel incat sa polarizezi infasuraturile motorului (poate fi unipolar si bipolar). ULN (sau IC2) iti foloseste ca driver la 12 volti - comand coil.
Ok, cred ca te-am innebunit, apropo programul poti sa-l scri in Visual C++. pe windows. Asta e varianta mea de cod, tu poti sa folosesti ce dau ei in .Net. pe site.

Ideea e pentru inceput sa comanzi in orice directie motorul ala. Daca ai mai facut asa ceva te rog sa-mi spui, sa nu-ti dau informatii inutile. 

O zi buna si cer senin