-----------------------------------
dragos.n
18 Iun 2010 00:18


-----------------------------------
Da Emil, probabil ca ai dreptate. Eu, in graba de a anunta acest rezultat - desi, culmea, am o oarecare MARE ciuda, din motive personale, pe italieni - nu am descris exact ce era de urmarit. Cu atat mai mult cu cat mesajul nu era nici in romana, nici in italiana.

Asa ca revin. 

Filmuletele puse de site-ul LBT (american) arata o imagine fara corectia optica adaptativa, in prima parte a filmului, si cu corectia de  o mie de ori pe secunda, in a doua parte. 

Noutatea consta in rapiditatea cu care se fac aceste corectii, datorita faptului ca oglinda e foarte subtire, si permite astfel de ''viteze'' ale corectiei. Cine citeste intreg PDF-ul care e in susul paginii, vede cam toate datele despre aceasta realizare. Pentru mine personal a fost un adevarat soc aceasta diferenta.

Mai presus insa de realizarea in sine, pentru mine apare clar ca, daca se poate trece la productia de masa a sistemului, si nu vad de ce nu ar fi posibil, amatorii cu multi bani, sau institutiile de gen ''casa de cultura din municipiul x'' ar avea la indemana un instrument cu potential adevarat stiintific, care ar fi foarte  putin inpiedicat de tulburenta atmosferica, si chiar de poluarea luminoasa. Si asta pentru ca intre prima si a doua generatie de optica adaptativa profesionala, diferenta nu e amplasamentul actuatorilor, ci viteza lor de reactie. Asa ca ei pot fi asezati si pe o primara de un metru, asa cum au fost asezati pe o secundara de 910 mm. 

Si, de ce nu, chiar pe o primara de 500mm sau ceva mai putin. In fond, traim in epoca miniaturizarii electronicii.

Sa mai adaug ca ultima imagine pusa de cei de la LBT arata aceiasi zona a unui cluster globular, fotografiat , in stanga, de 'Hubble, iar in dreapta, de doar unul din telescoapele LBT, cu optica  adaptativa gen 2 in functie.

Oricum, daca cineva are alte pareri, poate fi sigur ca nu v-a fi banat, decat, cel mult, in cazul in care v-a include si ceva injurii in mesaj. La urma urmelor, ce mie imi pare extraordinar, altcuiva ii poate pare  banal.