-----------------------------------
valy
19 Iun 2010 01:35


-----------------------------------
@Erwin: Controller-ele acelea sunt adevarate.  Asta-i intradevar cool: http://conexelectronic.ro/produs.php?id=136139 ca sa nu mai zic de ala cu ecran. 
 
@tiberiugabriel: Exista module gata facute bazate pe Atmega cu butoane, afisaj, tot felul de interfete, inclusiv USB si ethernet. Un programator ISP pe port serial ori USB gata facut nu costa o avere si este compaibil cu toate soft-urile de programare.  Ai vazut pe la noi? Unde?


Linux/UNIX se confrunta cu aceleasi probleme la partea de real-time. Sunt un pic mai avansate, dar in cel mai bun caz au implementari care se numesc "soft real-time" si doar imbunatatesc predictibilitatea. Oricum nu se apropie de precizia unui microcontroller.
 Corect, Linux/unix asta normal nu e sistem real time decat eventual anumite versiuni care sunt real time pe bune.

@auriga: La viteze foarte mici de rotatie (necontinuue) si raporturi mari de reductie se poate implementa simplist prin soft. Jitter-ul indus este neglijabil la ordinul zecilor de Hertzi. Dezvantajele la aceasta implementare este dinamica redusa si vibratiile provocate de regimul in impulsuri al motorului. La o miscare continuua lucrurile se schimba drastic.
Din testele mele sub windows, sistemul de operare aloca unui proces timp de procesor odata la 32 milisec. Daca ii dai prioritate mai mare si daca ai multicore, poate ajunge si la 16 milisec. Asta inseamna ca precizia e pe undeva pe acolo, adica poti da semnale de comanda cu ~50hz. Dar daca windowsu se trezeste si face un winupdate vreo cateva secunde se opreste toata jucaria.

@Erwin: Controller-ele acelea sunt adevarate. Permit controlul avansat al motorului prin impulsuri trapezoidale/sinusoidale. Isi regleaza automat si curentul in functie de sarcina. Singurul dezavantaj: pretul. Oricum, pretul se justifica daca vrei sa ai o miscare extrem de fina cu motoare pas cu pas. Cele mai avansate pot detecta si incarcarea motorului cat si nereguli la rotatie prin monitorizarea curentilor indusi. Adica este o abordare cat se poate de serioasa.

@tiberiugabriel: Exista module gata facute bazate pe Atmega cu butoane, afisaj, tot felul de interfete, inclusiv USB si ethernet. Un programator ISP pe port serial ori USB gata facut nu costa o avere si este compaibil cu toate soft-urile de programare. Linux/UNIX se confrunta cu aceleasi probleme la partea de real-time. Sunt un pic mai avansate, dar in cel mai bun caz au implementari care se numesc "soft real-time" si doar imbunatatesc predictibilitatea. Oricum nu se apropie de precizia unui microcontroller.

@auriga: La viteze foarte mici de rotatie (necontinuue) si raporturi mari de reductie se poate implementa simplist prin soft. Jitter-ul indus este neglijabil la ordinul zecilor de Hertzi. Dezvantajele la aceasta implementare este dinamica redusa si vibratiile provocate de regimul in impulsuri al motorului. La o miscare continuua lucrurile se schimba drastic.


@Erwin: Se gaseste adaptor de usb la paralel.
Dar, doar ca din pacate asta nu replica porturile fizice (alea pe care le controlezi din program, din C). Am incercat si nu merge. 
Partea cu portul paralel e o problema la laptopurile mai noi: fie iti iei unul vechi cu port fie iti iei un docking station care are expansion port (inclusiv port paralel). De exemplu hp-ul meu are porturile fizice (are pinii) dar ii pot accesa doar punand un docking station (defapt are pe spate o mufa lunga cu multi pini - printre care probabil sunt si cei de paralel).

Eu am luat de aici http://www.hi-end.ro/driver-pe-4-axe-3a-bipolar-p-2625.html un controler (nu e asta ci unul mai simplu), am facut un programete simplu in C# care trimite semnalele de comanda catre driver si de aici la motor. Insa depinzi de PC cu port paralel. 
Comcluzia la care am ajuns e sa comanzi driverele dintr-un microcontroler cu butoane de stanga-dreapta, sus-jos. Insa asta presupune sa ai un microcontroler, alimentare, oscilator, alte sarmulite dupa caz, placa, soft de programare, placa de programat sau sa pui un student care se pricepe sa faca tot tacamul pt. 100 roni (dai anunt in camine). Solutia te face independent de laptor, de 220v, dar te face dependent de ochi: trebuie sa corectezi urmarirea din timp in timp in functie de precizia de urmarire a angrenajului (alinierea in pol, precizia melcilor, precizia microcontrolerului, etc).
Sicasa nu te complici cu luat motoarele, cred ca merge sa iei un eq5, doua motoare pt. ea si sa le comanzi cu un astfel de controler.
Parerea mea.