-----------------------------------
dragos.n
21 Iun 2010 14:36


-----------------------------------
Nobody, cred ca epitetele nu isi au locul aici. Daca ai o alta opinie, poti sa o spui dar fara sa adaugi calificative la opiniile altora. Sper sa nu fie nevoie sa revin pe aceasta tema.

Marian, un telescop, chiar asa mic iti permite o mai mare flexibilitate in domeniul ordinului de marire. Eu m-am jucat putin cu acest telescop, si cred ca la pretul asta e cam greu sa gasesti altceva. Si un binoclu e bun, dar cu 10 sau 12x, cam cat au marire binoclurile din gama asta de pret nu vezi mare lucru pe Luna.

Cat priveste ocularele, se pare ca e o oarecare greseala de exprimare. In adevar, sunt oculare care la raporturi F/D mici, cum e la acest telescop, nu dau o imagine 100% buna pe tot campul vizual. Dar este una sa privesti lucrurile din punctul de vedere al unui om care are deja instrumente totalizand mii de euro, si care vrea calitate 100% sau cat mai aproape, alta punctul de vedere al unui incepator, care vrea sa vada ceva bine, chiar daca la marginea campului vizual apar ceva aberatii optice - lucru pe care multi nici nu il observa.

In concluzie, pentru acest telescop, de 76/300mm, poti lua oculare cu focale cuprinse intre 3mm si 25mm, care iti vor da mariri de la 100x la 12x. E preferabil sa iei oculare Plossl. Daca insa nu ai suficienti bani merg si cele tip Huygens, desi eu iti recomand mai bine sa iei unul mai bun decat doua mai slabe.