-----------------------------------
Liliensternus
22 Iun 2010 14:22


-----------------------------------
Salut

Ca preambul tin sa iti spun ca nu sunt astrofizician ci paleontolog asa ca eu nu iti pot explica decat ce stiu din ce am citit si din ce am discutat cu un prieten fizician la nenumarate sticle de Feteasca Neagra baute la Filos in Groazavesti.

Nu iau alte idei in considerare ci doar scenariul tau de supernova.

Ideea ar fi urmatoarea: singurul eveniment asociat unei supernove care ar fi capabil sa genereze asemenea efecte ar fi un GRB (gamma ray burst).

GRB-urile sunt evenimente extrem de energetice, de fapt cele mai energetice de la big bang incoace. Sunt produse de supernove imediat dupa explozia propriu-zisa. Numai unele supernove pot genera GRB-uri, anume acelea care creeaza gauri negre de masa stelara.

GRB-urile sunt de doua tipuri: scurte si lungi (ca durata, nu te gandi la prostii)

Dupa explozie, ce mai ramane din materialul ejectat este focalizat de campul magnetic si gravitational al gaurii negre spre polii acesteia, unde este accelerat aproape de viteza luminii rezultand doua raze de unde gamma. 

Undele gamma sunt cele mai puternice forme de energie datorita lungimii de unda extrem de scurta, radiatia gamma este cea mai penetranta asa ca nu ai sanse sa o ecranezi.

Acum problema mai spinoasa e urmatoarea...

Tipul de supernova din care sa rezulte un GRB nu mai are sansa sa se formeze in Calea Lactee pentru ca toate stelele din galaxia noastra sunt de generatii mai vechi cu un continut de metale mai ridicat (metalicitate).
Primele stele formate dupa big-bang nu aveau continut de metale pentru ca singurele elemente ramase dupa ce universul a inceput sa se raceasca erau H2 si He, toate metalele prezente acum au fost create de acele prime supernove si de cele care au urmat.

GRB-urile scurte nu au asemenea probleme, dar asemenea celor clasice ramane problema unei stele pe o raza de max 1000 ani lumina, al carei ax de rotatie sa fie indreptat spre noi care sa detoneze la momentul potrivit....slabe sanse.
Singura stea care cat de cat ai putea spune ca e capabila de asa ceva si e destul de aproape este Eta Carinae, o stea supergiganta pe cale sa devina supernova.
Problema cu Eta Carinae e ca axul ei de rotatie nu e indreptat spre Terra, dar banuiesc ca poti sa lucrezi cu asta, e singura hiba in tot scenariul.

Cauta pe google: Eta Carinae si o sa vezi ce bijuterie de nebuloasa si-a format

Oricum, efectul ar fi dezastruos.
In primul rand, la impactul GRB-ului cu atmosfera, azotul din aer ar suferi un proces de fotodisociere, rezultatul fiind acidul azotic si astfel ramanem fara strat de ozon dar castigam ploi acide. Mare parte a radiatiilor gamma ar fi absorbite dar raman indeajuns incat sa poti spune ca Jean Constantin lui Gica Salamandra "Gicule daca bubuie asta ne strica ordinea de zi"

Urmatorul pas seamana cu explozia unei arme termonucleare de dimensiuni mai mici, dar pe toata emisfera expusa, oricine ar fi expus ar suferi arsuri grave datorita luminii (flash-burn), doze letale de radiatie si daca are ghinionul sa priveasca spre cer arderea completa a retinei (efect comun la Hiroshima si Nagasaki pentru cei destul de norocosi incat sa nu fie vaporizati de explozie).

Cam asta e ideea mea, sper ca nu te-am bagat in ceata mai rau in loc sa ofer clarificari, daca am facut-o imi cer scuze, am vazut atatea filme prost facute, cu o stiinta de mama omida incat prefer sa dau mai multe detalii.

Prefer sa fiu la obiect decat concis in explicatii.
Daca ai nevoie de alte lamuriri iti stau la dispozitie.

Cer senin
Mihai