-----------------------------------
Mircea Pteancu
25 Iun 2010 19:59


-----------------------------------
Kulin descrie asemenea oglinzi in cartea sa ''A tavcso vilaga'' aparuta in 1956.
O asemenea oglinda nu se poate executa in regim de unicat.Decat la casa de nebuni!Adica slefuiesti ca un erou o oglinda de 45cm diametru din care apoi trepanezi una de 20cm :shock: Dio mio!
Daca incerci sa executi totusi o asemenea oglinda si inafara amintitului institut de binefacere vei constata (in primul rand ca singura diferenta intre acesta si lumea oamenilor normali este gardul :D) ca ai nevoie de trei discuri de oglinda.Aceste trei discuri de sticla se fixeaza pe un suport adecvat ,in exemplul nostru,trei discuri de 20cm,montate la 120 grade pe un suport de minim 45cm,mai bine 50cm diametru.Se slefuiesc, precum stim ,pe o matrita nominala de 45cm sau 50cm.
Trepanarea semifabricatelor,tesire,slefuire de degrosare,slefuirea fina,toate nu pun probleme. 
Punctul in care m-am agatat este urmatorul: polisarea si apoi figurizarea.
Cum formezi un asemenea polisor?Cum parabolizezi aceste trei suprafete discontinue?In primul rand nu vad cum s-ar putea face un bun polisor.Cum faci presarea la rece?Apoi polisorul stelat pentru parabolizare nici atat.

Singurul mod pe care mi l-am imaginat este cel cu ''oglinda- martor''.Asadar ''simultan'' cu cele trei oglinzi extra-axiale,treci prin toate  fazele si o ''oglinda -martor'' ,de diametru nominal;aici de 45cm sau 50cm.
Si cu oglinda-martor formez polisorul atat in  faza de polisare propriu-zisa cat si in cea de figurizare.
O munca de Sisif!
Succes cutezatorului!Poate aveti o idee mai buna.Mircea