-----------------------------------
Mircea Pteancu
27 Iun 2010 18:19


-----------------------------------
Erwin a scris:
''Cred că pentru fiecare instrument există o astfel de pereche ideală de oculare, unul cu focală scurtă optimizat pentru rezoluția maximă și unul cu focală lungă și câmp larg pentru DSO și câmpuri stelare. Dacă ai mai multe instrumente îți trebuie un set mai larg de oculare potrivite.''

Interesante remarcile,cu voia lui Erwin am sa ''aberez'' putin pe marginea lor.
Exista un domeniu pe care anglofilii il numesc ''sweet spot''.In acest domeniu, instrumentul ofera imaginea cea mai frumoasa,unde telescopul se comporta cel mai bine.Pentru un telescop cu optica de calitate aflam focalul ocularului care ne va duce la acea marire, optima tehnologic,inmultind cu doi numarul care reprezinta valoarea F/D a telescopului in cauza.De pilda,la telescopul meu de 16cm care avea un F/D de 9.2, ocularul optim ar fi unul cu focal de 18mm.Am aflat despre aceasta teorie  abia in aceasta iarna dar  empiric am observat inca acum 20 de ani ca, ''nu stiu cum'' si ''nu stiu de ce'',  nici-o imagine a acelui telescop nu se compara cu cea vazuta printr-un ocular de 20mm si care asigura o marire de 73x.Facand calculele pentru mai multe telescoape,vedem ca ''ocularul dulce'' al unui telescop este cel care asigura un grosisment egal cu raza obiectivului in milimetrii,deci grosismentul rezolvant.

Cat despre diversitatea setului de oculare,aici probleme poate sa aiba doar amatorul care are o colectie eclectica de telescoape.Cel care este colectionar fanatic al unui tip de telescop,avand cam acelasi F/D, acela va obtine cu aceleasi oculare,toate  tipurile de grosismente necesare:echipupilar,rezolvant sau ''dulce'',maxim.Un asemenea caz,pe care-l cunosc, este cel al unui amator care are multe refractoare de F/D de F/12-F/15.Sau altii,multi,care prefera si cumpara doar telescoape Schmidt-Cassegrain:toate avand F/D de F/10, acelasi set de oculare va fi functional pe toate.
Daca insa amatorul are si telescoape RFT de F/4 si lunete de F/15 si Dall-Kircham de F/25,acela are probleme cu diversitatea ocularlor ca tip constructiv,focal si camp vizual.Si calitate,si pret,si....
Mircea