-----------------------------------
marcel jinca
27 Iun 2010 19:43

Accesori self-made pentru colimare
-----------------------------------
Salut amici forumisti!
Cu ceva vreme in urma, deschisesem un topic "Lasati suruburile in pace". Au fost ceva reactii adverse atunci.
Iata ce revin mai pertinent, cu ceva sfaturi si solutii ieftine si necesare orcarui detinator de telescop reflector.
N-am sa arat realizarile mele pentru a obtine, "bravo!", "interesant", "excelent", etc. Vreau sa arat, cat de simplu poti avea un telescop bine reglat optic, cu costuri minimale.
Telescopul achizitionat de mine, un GSO 200/1200 (second-hand) l-am primit total decolimat. Primul test cu un colimator laser, dadea fasciculul undeva la cca. 5 cm de centrul oglinzii primare.
Desigur, am studiat, descarcat articole, citit de pe diverse site-uri, pro si contra offset, etc. 
Ne dispunand de finante pentru a achizitiona scule profesionale pentru colimare (aprox. 300$), am trecut la confectionarea lor din diverse obiecte (accesorii) care sunt la indemana tuturor.

1.) Primul accesoriu realizat, a fost acest tub LightPipe/Sightube de 1.25" > tub PVC (1.25"), capac Sray, nylon 0.2 mm (pt. undita). Crucea de fire, trebuie realizata cu mare precizie (atasez un desen ajutator pt. 1.25", descarcat tot de aici de pe forum).