-----------------------------------
zoth
28 Aug 2006 22:00


-----------------------------------
nu are coating-decit pe ocular. nu scrie de prisme nimic-sunt probabil bk7.

modelul 10x50 DPSI de care spui are toate suprafetele optice care sunt in contact cu aerul inclusiv prismele acoperite antireflex. coatingul este monolayer adica intr-un singur strat. ca sa ma conving am desfacut furca ocularelor si m-am uitat si la prisme. poate maine am sa fac niste poze sa vedeti.
la prisme intradevar ai dreptate, nu sunt din Bak4, s-ar putea sa fie din Bk7 (nici asta nu se specifica), dar sa nu uitam ca si Bk7 e o sticla foarte buna.
ca si binoclu de zi sau de amurg mie cel putin mi se pare foarte bun, e foarte luminos si imaginea are o claritate deosebita.
am facut si o experienta sa vad aberatia cromatica, am privit frunzele unui copac situat cam la 15 m, proiectate pe un cer iluminat din spatele meu  de soare. am mai privit si o antena mare de tv situata cam pe la 150 m in aceleasi conditii. rezultatul a fost un fin contur violaceu la marginea acelor frunze, contur care nu fura nimic din detaliu. la luna plina nu am vazut aberatie cromatica, in fine poate eu nu am ochiul atat de bine format.
marile probleme ale acestui binoclu dupa mine sunt doua:
1.la ocularul drept care are compensare de dioptrie lipseste un dispozitiv de blocare si drept urmare se poate decalibra usor dupa cateva atingeri.
2.marea problema optica este ca are aberatii de sfericitate vizibile noaptea cand il pui pe cer, stelele de la marginea campului vizual sunt defocalizate. am facut si o aproximare si cred ca mai mult de 80% din marimea campului vizual nu se poate folosi. deranjant nu este pentru observatie, dar este foarte deranjant ca exista.

concluzia mea e ca acest binoclu este foarte bun pe timp de zi (cand nu se observa acea aberatie de sfericitate), dar nu este un binoclu potrivit pentru astro.