-----------------------------------
zoth
02 Iul 2010 10:36

Un telescop aproape perfect
-----------------------------------
Am cautat in ultima vreme un design de telescop care sa aiba un raspuns semnificativ mai bun decat un mak clasic (fie el mak cass sau mak newton).
Evident ca am plecat de la designul mai sus amintit si am trecut prin variantele SN, HN, LHN si alte variante cu corectoare Ross, Wynne-Rosin s.a.m.d.
Pana la urma m-am intors la designul de la care am plecat si am dat peste o varianta care m-a impresionat intr-un mod aparte.
Schema pare sa fie un derivat amestecat din Houghton-newton si maksutov dar nu seamana cu niciunul din ele, folosind doua meniscuri.
In linkul de mai jos puteti gasi o simulare pentru un telescop cu datele de intrare: 127mm si f/6:
http://picasaweb.google.com/105248115697928091247/DualMeniscNewtonian#
Din intamplare denumirea in proiect a ramas LHN, o varianta pe care o incercasem anterior.
Am pastrat valoarea de f/6 pentru a nu mari obstructia peste 26-27% insa telescopul are un raspuns la fel de bun si la f/4 si probabil si mai jos.
Campul pe cer poate fi crescut pana la 2 grade, moment in care spotul incepe sa atinga interior cercul principal de difractie.