-----------------------------------
Laurentiu
05 Iul 2010 10:33

Re: prima (mea) observatie
-----------------------------------


Acum, as vrea sa pun cateva intrebari care probabil le pun toti incepatorii. Dupa cum am spus am incercat sa citesc cat imi permite timpul si nu stiu daca am eu un deficit de atentie dar de unele chestii chiar nu m-am prins, dupa cum urmeaza:

1. Ce inseamna deep-space? Unele site-uri spun ca acest model de telescop este bun pentru planetary and deep space observations, dar acest deep space ce inseamna exact? Chestii care sunt in afara sistemului nostru solar sau chestii mici din sistemul nostrul solar? 

"Deep-space" sau, mai pe limba astronomilor amatori, "Deep-sky" se refera la acele obiecte ceresti din afara sistemului solar - stele, nebuloase (nori de praf si gaz), galaxii. In sistemul solar sunt accesibile observatiilor cu telescoapele amatorilor planetele, Luna, Soarele, unii asteroizi mai stralucitori si comete. 

2. Pentru ce se face alinierea polara? Am inteles (sau cred ca am inteles) ca asta trebuie facuta pentru telescoapele ce dispun de un sistem motorizat GoTo. Trebuie sa o fac si eu?

Alinierea polara a monturilor ecuatoriale se face pentru a facilita compensarea rotatiei Pamantului in jurul propriei axe prin antrenarea axei orare (sau "axa ascensiei drepte"). 

3. De fiecare data cand incercam sa ma uit la ceva, imaginea tremura ingrozitor... de ce?

Sunt doua cauze posibile: 1. ai atins telescopul in timp ce priveai prin el si ai generat vibratii; 2. "turbulenta": fie telescopul nu era aclimatizat (diferenta de temperatura intre instrument si mediul ambiant => curenti de aer in tubul telescopului; se rezolva daca lasi telescopul o ora, doua sa "ia aer"), fie aerul atmosferic este turbulent (ceea ce se intampla aproape permanent, insa uneori fenomenul este mai pregnant de ex. dupa trecerea unui val de aer rece si este cu atat mai evident cu cat folosesti un grosisment mai mare (despre asta mai jos).  


4. Din cate am inteles zoom-ul telescopului se face distanta focala/ocular. Adica (in cazul meu) 650/20 => un zoom de 32,5X. Si daca imi iau un ocular de 1mm inseamna ca as avea un zoom de 650X?

Teoretic da, insa nu exista astfel de ocular (iar ocularele cu focala scurta, de regula, te obliga sa lipesti ochiul de lentila ceea ce nu-i prea convenabil). 

Nu se foloseste termenul de zoom ci acela de grosisment (sau "putere").

4.1. Legat de intrebarea de mai sus... Am vazut ca majoritatea ocularelor vin in dimensiuni prestabilite - 4, 6, 9, 12,5 , 15, 20, 25, 32, 40 -  (mai sunt acelea care au zoom, dar am inteles ca nu recomandate datorita calitatii precare sau pretului), dar daca eu am nevoie sa zic de un zoom de 73.8x care e dat de un ocular de de 8.8, ce fac?

Nu cred ca "ai nevoie" de un astfel de ocular care sa iti dea grosismente cu virgula  :lol: insa, in practica, vei obtine astfel de grosismente chiar daca nu vrei tocmai pentru ca ocularele se fabrica cu distante focale prestabilite. De regula vei folosi un ocular care iti ofera, in combinatie cu telescopul tau, grosismentul care iti permite "marirea" obiectului pe care vrei sa il vezi la o dimensiune aparenta suficienta pentru a distinge detalii cat mai fine. 

Cat anume trebuie sa fie grosismentul se determina mai degraba empiric si vei vedea acest lucru pe masura ce capeti experienta (de ex. planetele se vad bine la 150-300x, obiectele deep-sky necesita grosismente mai mici).

5. Cum imi pot da seama de ce focalizare am nevoie pentru a vedea o anume stea? Adica eu pozitionez telescop pe directia stelei care vreau sa o observ, dar nu este pozitionat perfect... drept umare sunt nevoit sa fac ajustari pe dec/ra, dar din cauza ca focalizarea nu este corecta trec peste ea fara sa imi dau seama, caci nu se vede.

De regula, cu un anume ocular ai un anumit punct  de focalizare. Vei gasi acest punct (de fapt &#8222;plan focal&#8221;)  indreptand telescopul spre Luna sau o stea mai stralucitoare ori o planeta. Pentru a cgasi usor aceste obiecte iti este foarte util asa numitul &#8222;cautator&#8221; (finder) &#8211; o mica luneta atasata telescopului si a carei pozitie este reglata in asa fel incat sa &#8222;vada&#8221; acelasi obiect pe care il vede si telescopul (adica cele doua instrumente sunt paralele).

Cel mai bine este sa ai pe telescop ocularul cu focala mai mare (si, de regula, camp mai larg) atunci cand cauti obiectele pe care vrei sa le vezi.

6. Cand spun ca un obiect are o magnitudine mare inseamna ca este puternic luminat?

Inseamna ca are luminozitate mare. 

Atentie: un obiect cu magnitudinea 1 este  mai luminos decat unul cu magnitudinea 4 si mult mai luminos decat unul cu mag. 14 (de ex.).