-----------------------------------
10miideratze
05 Iul 2010 15:46


-----------------------------------


3. Poate fi o cauza, daca ai desfasurat complet picioarele trepiedului. Incearca sa faci observatii cu picioarele stranse (ale trepiedului, nu ale tale... :P )



Erau desfasurate la maxim, am incercat sa-l stabilizez cat mai bine. O sa incerc si cu ele stranse. Sper sa nu fie vreo problema cu telescopul.


Sunt doua cauze posibile: 1. ai atins telescopul in timp ce priveai prin el si ai generat vibratii; 2. "turbulenta": fie telescopul nu era aclimatizat (diferenta de temperatura intre instrument si mediul ambiant => curenti de aer in tubul telescopului; se rezolva daca lasi telescopul o ora, doua sa "ia aer"), fie aerul atmosferic este turbulent (ceea ce se intampla aproape permanent, insa uneori fenomenul este mai pregnant de ex. dupa trecerea unui val de aer rece si este cu atat mai evident cu cat folosesti un grosisment mai mare (despre asta mai jos).  


Da, l-am atins destul de des, dar atunci erau si mai puternice vibratiile. Se calmau dupa putin timp dar tot ramanea o vibratie constanta.

Nu l-am prea lasat sa se aclimatizeze, decat vreo 20-30 minute pana au inceput sa apara stelele si diferenta de temeperatura a fost cam 10 grade intre sosire si plecare. Dar nu se aclimatizeaza si in timp ce il folosesc? Sau nu trebuie atins deloc in timpul acesta? Vibratiile au fost prezente pe toata durata observatiilor.

Era prezenta si o adiere usoara, poate din cauza asta. Data viitoare o sa incerc sa gasesc un loc mai ferit pentru observatii sa vad daca se mai intampla.