-----------------------------------
Liliensternus
13 Iul 2010 11:53

Filtre de 1.25 pe oculare de 2
-----------------------------------
Ok, intrebarea mea este urmatoarea:

Se pot folosi filtre gen OIII, H alpha, UHCS, etc pe format de 1.25 pe un ocular cu diametrul de 2 inchi. 

Cea mai spinoasa problema ar fi daca se pot folosi pe oculare de 2 inchi cu focale lungi, 30 - 50mm unde design-ul nu incorporeaza o lentila barlow si nu sunt cu diametre duble gen Hyprion, Televue, Skywatcher etc.

M-a gandesc daca fac un adaptor care sa se infileteze pe un ocular de 2 inchi si sa aiba o gaura in care bag filtrul de 1.25 inchi daca imi vigneteaza campul ocularului. 

Teoretic la 30 sau 50 mm, filtrul ar fi plasat destul de departe de lentila de front a ocularului si ar intercepta tot conul de lumina divergenta de dincolo de focar. Ma intereseaza indeosebi pentru Mak-ul de 150mm la F12 unde conul de lumina este oricum foarte lung. 

Imi plac ocularele de 2 inchi si intentionez sa imi trec toata colectia pe formatul asta, de fapt toate inafara de 5, 9, 10, 15 mm, oculare folosite mai ales pentru observatii planetare. 

filtrele deep sky fiind scumpe ca dreku, ma gandesc daca asta nu ar fi o solutie particulare telescoapelor cu raporturi FD mari.

Alternativ, se pot folosi filtre pe 1.25 dupa ocular ? la fel ca mai sus, cu un adaptor corespunzator.

multumesc anticipat pentru orice raspuns