-----------------------------------
bogdan
19 Iul 2010 10:55

observatii generice 17-18 iulie 2010
-----------------------------------
Salut!

Simbata seara si duminica dimineata am reusit sa vad luna, venus, marte si saturn in conditii destul de slabe - poluare luminoasa, ceva nori si umiditate ridicata. Jupiter a aparut si el mai tirziu si s-a ridicat binisor, intr-o zona mai intunecata a cerului. M31, cred ca singura galaxie vizibila din locul ala, a patruns foarte slab din cauza poluarii luminoase.

Luna s-a vazut mai mult seara, intrind apoi in nori. I-am facut si vreo doua poze cu camera tinuta in mina la ocular. Cele mai proeminente cratere observate au fost Theophilus, Cyrillus, Catherina, Polybius, Aristoteles, etc. Cu ocazia asta am cautat si gasit pe internet un set de harti foarte bune, zic eu, cu suprafata lunii - http://www.lpi.usra.edu/resources/mapcatalog/LAC/.

La Venus am distins semiluna si cam atit. Foarte multa turbulenta. Marte s-a vazut cel mai slab, dar parca a fost si cea mai obstructionata de nori (erau chiar la limita, apoi au acoperit-o total). Saturn si inelele s-au vazut ok, dar fara vreun detaliu de suprafata in afara umbrei lasate de inele. Placut oricum. Pe la miezul noptii Jupiter a facut senzatie. Am reusit sa disting mai intii o banda in partea de sus si am vazut cei patru sateliti galileeni. Io era la stinga, foarte aproape -aparent- de planeta, iar pe dreapta erau Europa, Callisto si Ganymede. In jurul orei 1:15 Io s-a lipit de Jupiter (in Stellarium, de exemplu, acest moment apare decalat, fiind inainte cu vreo 20-30 de minute). Pe la ora 2 am reusit sa disting si cea dea doua banda, mult mai slaba, sub ecuator si... un punct intunecat in partea dreapta a ei. Initial am crezut ca este vorba de marea pata rosie, dar cred totusi ca era Io sau umbra sa, satelitul fiind pozitionat acum in fata planetei.

Instrumente folosite: 
Skywatcher Mak 127/1500
oculare Plossl de 40, 25 si 10mm
Pentax K-x, 18mm/F3.5

Cer senin!