-----------------------------------
Mircea Pteancu
22 Iul 2010 21:13


-----------------------------------
Exista si o  editie mult mai veche,din 1956 cred.Eu le-am citit ,ca sa nu spun savurat,din ''scoarta-n scoarta''.Niste carti superbe,cu atat mai mult cu cat stim ca Gyurka bacsi era din Salonta.Nu a uitat niciodata orasul sau natal.Cand Uniunea Astronomica Internationala i-a oferit cinstea de a denumi un asteroid ,Kulin a denumit asteroidul ''Salonta''.

Dar pe asta o ai?E vorba de ''Tavcsotukor hazi keszitese'' adica ''Oglinzi de telescop confectionate acasa''?


http://www.uniware.hu/KGy/

Nu ma lasa inima sa nu revin la subiectul ''telescop''.Ceea ce vei vedea cu luneta de 80x400mm aproape ca vezi si cu un binoclu mai bunicel.Vrei telescop,atunci ia-ti telescop.Nu vrei telescop cu oglinda de 130mm,ci vrei luneta.O inteleg si pe asta.Eu de vreo doua-trei luni,de cand m-am capatuit cu lunete de 60mm,aproape ca nu mai folosesc altceva.Dar atunci ia-ti o luneta ca lumea.Ar fi ideal sa aiba focal de 1200mm ,deci F/15.In cel mai rau caz de 900mm,nu mai scurta.Asta ca sa vezi minunile cerului ,planete,deep-sky,stele duble,Luna...Apoi,daca mai obtii sponsorizari,ia-ti si 80x400mm pentru observatii de camp larg,deci un asa numit ''RFT''.
Sper ca nu te stresez,tu ai cerut opinii,ti-am spus-o pe a mea.

Profit de ocazie si atasez poza lui Kulin Gyorgy,parintele Astronomiei Populare din Ungaria,un om daruit cu o imensa dragoste pentru astre si de o bunatate greu de crezut.Toti cei care l-au cunoscut marturisesc ca nu pleca nici un amator de la Gyurka bacsi fara sa primeasca un cadou,o oglinjoara de telescop de 10cm sau doua lentile pentru un ocular sau o lentila Barlow,sau macar o oglinda plana.Majoritatea confectionate de mainile lui...Un apostol al Astronomiei!
Mircea