-----------------------------------
dragos.n
24 Iul 2010 11:23

ATENTIE LA FILTRELE SOLARE
-----------------------------------
Am fost astazi sa observ petele solare noi aparute. Grupul 1089, cred. Am folosit un maksutov 150/1800mm si un filtru solar Baader, cu celula de plastic, asa cum se gasesc  pe la cateva din magazinele din tara si din afara.

Dupa circa 45 de minute de observatii, am vazut niste mici reflexii albastrui, destul de ciudate pentru astfel de observatii. Mentionez ca am un filtru Baader construit de mine pentru telescopul newton de vreo 4 ani, asa ca am ceva experienta. M-am dus in fata telescupului sa vad daca totul este in regula, si am ramas aproape mut, cand am vazut ca folia era desprinsa de celula de plastic pe aproape intreaga circumferinta. Bineinteles ca am scos imediat telescopul de pe montura, am scos apoi folia si m-am uitat mai bine. Se mai tinea in vreo 2cm, iar cand am apucat de ea, s-a desprins de tot. 

Dupa cum se poate vedea in fotografia atasata, folia e lipita cu un fel de manson, si la caldura, celula fiind neagra si incalzindu-se puternic, adezivul de pe acel manson nu a mai tinut. Asa ca recomand tuturor, care au astfel de filtre, sa faca un inel din placaj sau metal, cu care sa prinda folia prin presiune, cu suruburi, pe celula de plastic.

 De asemenea, sa acopere plasticul celulei pe partea pe care bate soarele, cu folie autoculant metalizat auriu sau argintiu. Se pare ca cel auriu reflecta mai bine radiatia infrarosie. 

In fotografie vedeti filtru, cu folia cu fata care venea spre celula, si mansonul lipit pe folie, dar desprins de pe celula.