-----------------------------------
Sorin Sfartz
24 Iul 2010 22:59


-----------------------------------
Am polisat oglinda cam 10 ore si am facut mai multe teste de verificare a suprafetei. La becul cu filament nu pot observa nici un fel de granule (dar poate ca nu stiu eu la ce sa privesc). Cu lupa inca sesizez niste puncte mici si chiar si cateva zgarieturi mici si f. fine. - dar per ansamblu suprafata e mult mai buna. O raza laser face o prima reflexie mult mai diminuata, aproape la fel de slaba ca pe suprafata unui ocular bunicel (pt comparatie). Am facut si verificarea cu iluminarea in centrul de curbura si am observat ca oglinda mea are 3 zone cu raze de curbura diferite!

Astfel ca am finalizat un aparat Foucault simplist si m-am aventurat sa fac ceva masuratori. Aparatul are pe masa mobila atat sursa cat si lama si e facut dupa niste planuri de la Stellafane. Daca ce am facut e corect, zona inelara exterioara a oglinzii are o raza de curbura de cca 2297 mm. Inelul intermediar pare sa faca un "null" la 1,59 mm mai departe de primul centru de curbura (si mai departe de oglinda). Pentru zona centrala nu pot zice sigur unde e centrul de curbura-parea ca e la inca 4,7 mm mai departe de al doilea centru de curbura (si fata de oglinda), dar nu sunt sigur pt ca zona e mica si aparatul nu permite o miscare fina a lamei ce taie fascicolul. 
Diametrul zonei centrale este de 29 mm, diametrul exterior al zonei intermediare este de 98mm, iar oglinda are 160 mm (dar are si un sanfren de vreo 1,5 mm). Zona inelara exterioara are cel mai clar "null", iar zona intermediara pare sa aiba o "plaja" de cca 2 zecimi in care se petrec tot felul de lucruri  :) . Zona centrala ...

Cum nu pot aprecia situatia actuala a oglinzii as dori sa va intreb ce ar trebui facut pentru corectarea ei si cat de serioasa e problema. 
Cu 2 ore de polisare inainte, am facut prima oara o verificare cu o lanterna cu led si atunci am observat prima oara cele 3 zone, dar nu sunt sigur daca diferentierea zonelor s-a accentuat intre timp. Oare cum am obtinut eu suprafata asta? M-am straduit sa fac miscari normale cat mai line si sa fac presari la rece inainte de fiecare sesiune de lucru. Am lucrat MOT si TOT in proportii egale.

Am incercat sa fac si niste poze , dar au iesit cam ciudate asa ca atasez doar una facuta in vecinatatea centrului de curbura al zonei intermediare, care e mai clara (decat restul pozelor).