-----------------------------------
Alex B.
03 Aug 2010 17:17


-----------------------------------
Dan Vasiliu are dreptate în legătură cu observarea prin proiec&#539;ie. Pentru un observator atent, care ia toate măsurile de precau&#539;ie pentru el, instrument &#537;i eventualii înso&#539;itori, observarea prin proiec&#539;ie rămâne cea mai sigură dintre toate. Asta în primul rând deoarece nu implică participarea ochiului în sistemul optic destinat observa&#539;iei. Am mai sus&#539;inut acest lucru &#537;i o voi face în continuare. &#536;i nu o sus&#539;in numai eu (http://www.skyandtelescope.com/observing/objects/sun/Solar_Projection.html). În plus, este o metodă uzuală &#537;i în marile observatoare dotate cu turn solar. &#536;i oricum, po&#539;i observa în lini&#537;te &#537;i fără să te grăbe&#537;ti sau să te temi de efecte imperceptibile asupra ochiului. Sigur că se pot produce &#537;i aici accidente, mai ales dacă îndrep&#539;i ocularul într-o direc&#539;ie aiurea sau e&#537;ti atât de nebun să te la&#537;i pradă curiozită&#539;ii &#537;i să "arunci o privire". 
Cât despre filtre solare, din punctul meu de vedere s-a cam dezumflat &#537;i mitul filtrelor Baader. Recomand tuturor să facă următorul experiment. Să a&#537;eze filtrul foarte aproape de becul unei lampe de birou într-o cameră întunecată. Vă garantez că ve&#539;i avea o supriză interesantă. :) Asta apropo de condi&#539;iile în care ar trebui utilizate un astfel de filtru. http://www.skyandtelescope.com/observing/objects/sun/Viewing_the_Sun_Safely.html
Acuma, să nu se creadă că resping observarea vizuală directă a Soarelui. Dar cred că singura metodă foarte sigură &#537;i care &#537;i prezintă un interes real în a fi directă (la ocular) este aceea prin telescoapele de tipul celor de la Coronado, cu filtre H-alfa. Altfel, riscurile sunt prea mari comparativ cu beneficiile.

PS: Ideea cu camera web este foarte bună dar trebuie modificată camera &#537;i trebuie să te pricepi la asta, iar punerea la punct poate reprezenta o problema. Cât despre prisma Herschel, autorii sau asocia&#539;iile serioase nu o recomandă (de exemplu AAVSO).