-----------------------------------
Alex B.
03 Aug 2010 21:25


-----------------------------------
În parte sunt de acord cu Octavian Stănescu că fiecare face cum vrea dar evident o face pe riscul (pe "barba" :wink: ) lui. Cât despre ce spune Horatius, sunt de acord par&#539;ial &#537;i cu el. Faptul că unele asocia&#539;ii nu pomenesc sau nu sunt de acord cu utilizarea prismei Herschel, într-adevăr nu reprezintă un indicator absolut asupra eficien&#539;ei unui astfel de instrument, dar nu despre asta era vorba în răspunsul meu. Eu vorbeam despre siguran&#539;a observării solare &#537;i nimeni nu va găsi niciodată vreun argument valabil pentru afirma&#539;ia că "orice sistem optic destinat observa&#539;iei solare &#537;i care include în mod direct ochiul nu prezintă riscuri pentru acesta din urmă". Oricum, faptul că cei de la Baader produc cele mai bune prisme Herschel nu înseamnă că acestea sunt cele sigure instrumente. Chiar Horatius o spune atunci când vorbe&#537;te de filtrare suplimentară. Fiind un sistem care presupune adaptări suplimentare implică inerent &#537;i riscuri. Prisma Herschel este foarte bună, adevărat, dar nu este bună pentru oricine din punct de vedere al siguran&#539;ei &#537;i sunt convins că Horatius nu ar recomanda-o unui amator mai pu&#539;in experimentat.
Cât despre observatoarele serioase, iată aici opinia foarte elocventă a unuia dintre ele: http://eo.nso.edu/MrSunspot/answerbook/telescope.html#q15
Topul siguran&#539;ei pentru amatori:
1. A nu te uita deloc la Soare (ceea ce reprezintă o posibilitate)
2. Observarea prin proiec&#539;ie (făcută ca lumea poate da rezultate excelente)
3. Oglinzile neargintate &#537;i prismele Herschel
4. Filtrele (din motive pe care &#537;i eu le-am constat personal)
Cât despre profesioni&#537;ti, metoda electronică este cea curentă. De ea pot beneficia &#537;i amatorii cu ajutorul Internetului. De aceea spuneam că a nu te uita de loc la Soare este &#537;i ea o posibilitate.  :)