-----------------------------------
Dan Vasiliu
03 Aug 2010 23:28


-----------------------------------
Evident ca nu ne putem compara cu logistica unui observator astronomic profesional. Aici insa avem si noi micul avantaj al amatorului. Cat timp ei observa, dupa anumite programe de cercetare, anumite zone, noi, amatorii, ne uitam cand ne place si unde ne place (chiar daca ne facem si noi niste mici programele de observatie). Profitam astfel de neatentia profesionistilor si uneori obtinem rezultate remarcabile.
Revenind la subiect, evident ca cea mai sigura metoda de a observa Soarele este sa nu te uiti inspre el - metoda proiectiei. Si aici pot aparea accidente dupa cum am vazut.  :lol: . Acuratetea rezultatelor creste insa odata cu observarea Soarelui prin metode mai directe. Pledez pentru prisma Herschel pentru motivele pe care le-am expus mai sus. Cat priveste riscul ... ar trebui ca prisma sa prezinte o imperfectiune intr-o anumita zona si sa transmita spre ocular o cantitate mai mare de lumina decat cea prevazuta (5%). Asta cred ca ar fi repede observabila. Riscul de accident ramane comparabil cu cel de la observatiile prin proiectie (sa ne frigem cu montura prismei). In rest ... deteriorarea dispozitivului se manifesta prin lipsa imaginii Soarelui in ocular ... risc zero pentru ochi. Metoda mai rafinata, pe care o folosesc eu, ar fi folosirea ochiului doar pentru a focaliza camera. Dupa urmeaza pozele sau filmuletul... risc zero pentru ochi. 8)