-----------------------------------
Mircea Pteancu
10 Aug 2010 22:12

Centrul Galaxiei
-----------------------------------
Vara nu-mi vine inspiratia sa ies sub cerul liber ,sa fac observatii,decat dupa ora zece,de multe ori dupa unsprezece ale noptii.Alteori , doar dupa miezul noptii.Asa s-a intamplat si ieri.
Cerul nu era limpede, desi in cursul zilei a luat deja acea culoare albastra intensa,curata ,a cerului de toamna.Am avut la mine doar binoclul Baigish 10x50mm.Mi-am instalat scaunul sub bradul maiestuos situat in nordul curtii mele si am cazut intr-o transa stelara, plimbandu-ma prin Calea Lactee ,de la Lebada pana in Sagetator.Doar de la ''stolul de rate salbatice'' a amiralului Smith,adica de la M11,am numarat noua roiuri stelare,tot mai dese mergand spre Sud.

Si atunci mi-a rasarit in minte aceasta intrebare:''Spre care obiect ceresc trebuie sa privesc pentru a stii ca privesc direct,cat mai exact,spre centrul Galaxiei?''

Stiu ca exista notiunea de centru a Galaxiei si stiu ca nu pot sa-l vad in mod direct.Exista chiar si un sistem de coordonate galactice dar coordonatele sunt notiuni abstracte iar eu nu am instrumente de Astrometrie pentru a le materializa.As prefera drept reper un corp ceresc vizibil in binoclu sau telescop mic.

Aceasta este o mica intrebare de Astronomie observationala.Rog colegii pasionati de elucubratii pe tema gaurilor negre,spatiu n-dimensional etc sa se abtina la acest topic.Vreau sa ramanem in domeniul practicii astronomice.

Asadar stie cineva raspunsul la aceasta intrebare?

Multumesc,Mircea