-----------------------------------
Mircea Pteancu
11 Aug 2010 20:04


-----------------------------------
Aseara,dupa ce am discutat aici cum sa caut directia spre Centrul Galaxiei,am iesit,cam pe la miezul noptii, la observatii cu binoclul Baigish 10x50mm,Atlasul Norton si telefonul Sony Ericsson pe post de lanterna.
Din pacate niste nori tocmai driblau prin partea de Sud a cerului iar Scorpionul se cam dusese spre tinutul lui Hades.Degeaba am apelat la ''High Altitude Observatory'' (adica m-am urcat pe masa de pe terasa :D )n-am mai reusit decat o identificare nesigura a lui Delta Sgr.Pe Antares il cunosc binisor dar nu-l vedeam -de aceea am apelat la ''observatorul de inaltime'',dar nu am gasit nici celelalte doua stele,nici sa vad suficient din constelatia Sagetatorul pentru a fi sigur in privinta lui Delta.

Off-topic:halourile stelare se ''pun'' ca fenomene de optica atmosferica?Dupa vreo jumatate de ora,norii jucausi din Sud au ajuns la Zenit la Lebada si Lyra.Am vazut niste frumoase halouri stelare.In jurul lui Vega si a lui Altair haloul a avut un diametru in jur de 20-30 minute de arc.Mai putin vizibil,dar cu atat mai interesant a fost haloul din jurul lui Zeta Vulturului ,mai mic in diametru,pe la 10 minute de arc .Datorita culorii oranj a stelei Zeta Aql,si haloul a avut o culoare oranj spre rosu ,ca  arama.
Iar Vega, pentru cateva minute,a avut doua halouri concentrice.Sa fi fost doua straturi de nori la altitudini diferite?
Mircea