-----------------------------------
Mircea Pteancu
12 Aug 2010 21:25


-----------------------------------
Dan
fii bun si detaliaza ideia.

Despre Centrul Galaxiei

Sunt pe aproape.Aseara am identificat cu certitudine pe Delta Sgr si pe X Sgr.De asemenea se vedea si Antares.Doar steaua de 5mv,reperul sudic,  nu am identificat-o inca.Dar am estimat vizual o treime din distanta de la Delta spre Antares,asa ca aseara as fi aruncat o privire spre Centrul Galaxiei dar, din pacate , acea directie era blocata de unul din hornurile casei noastre.

Off topic:Poate ca as fi gasit o pozitie din care sa am cer liber  pe acea directie.Dar pentru asta ar fi trebuit sa intru in ''plantatia de rosii'' a sotiei si riscurile ar fi devenit prea mari! :D Si asa ,sotia isi inspecteaza in fiecare dimineata plantatia si, pentru fiecare crenguta rupta,eu primesc criticile. Atunci pisicile sunt numai ale mele! :shock: 

Revenind la Astronomie,am facut o estimare a distantei de la Delta Sgr spre Antares.Ar fi fost mult mai bine daca as fi masurat-o.Lucrez la un astrolab maritim,am gradat 330 de grade,mai am de gradat ultimele 30 de grade.Dar acest instrument este util doar pentru masurarea altitudinii.Asa ca ,iata un proiect in care isi dovedeste utilitatea un alt instrument aflat si el ,candva, pe lista de proiecte,si anume bastonul lui Jacobi,care este un instrument universal.
Pana atunci ma gandesc sa folosesc o varianta de ''kamal'' confectionat din sfoara.Ca daca arabii,indienii si chinezii au navigat un mileniu folosind kamalul din sfoara,atunci poate va fi bun si la aflarea directiei spre Centrul Galaxiei.
Mircea